ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΤΕΦΤΕΡΙΑ Η ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΜΟΝΟ Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΦΙΛΛΕΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού της Λιβύης, τα λέει <<όλα>> : Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Σάρατζ συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ENI, τον Claudio Descalzi και την αντιπροσωπεία του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τρόποι εξόρυξης και διανομής του πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και τεχνικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη μείωση της παραγωγής. Συζητήθηκαν σχέδια για επενδύσεις της εταιρείας ENI στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων για έργα υποδομής στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ιταλική εταιρεία ENI σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη.
Η ENI παράγει 170 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στη χώρα. 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ
Η Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσει από τη δική της πλευρά,  έρευνες νότια της Κρήτης, εντός της περιοχής της συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης.
Όπως δημοσιεύει το defence-point.gr, τον «οδικό χάρτη» έναρξης της πρώτης φάσης μελετών στις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παρουσίασαν σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Γαλλικής Total στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνη Στεφάτο. Τα δύο μπλοκ (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total (40%) - ExxonMobil (40%) – ΕΛΠΕ (20%). Ο Γαλλικός κολοσσός κατέχει παράλληλα τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσεις.
Σε αναφορά του worldenergynews.gr, επικεφαλής του κλιμακίου της Total ήταν ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας το οποίο είναι υπεύθυνο για την περιοχή της Κασπίας και την Νότιας Ευρώπης. Με βάση την παρουσίαση, η πρώτη φάση των δισδιάστατων (2D) σεισμικών μελετών αναμένεται να ξεκινήσει από την κοινοπραξία το φθινόπωρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2021.
Εντός του Ιουλίου, θα υποβληθεί το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (Environmental Action Plan – EAP). Κατά την παρουσίαση, διαφάνηκε η υψηλή προτεραιότητα που δίνεται στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών κατά τη διεξαγωγή των ερευνών. Για αυτό τον σκοπό, θα εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα αναρτώνται όλες οι σχετικές πληροφορίες.
Οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων», συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κυρώθηκαν από την Ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. 
Κατά την πρώτη φάση, πέρα από τις σεισμικές μελέτες, θα πραγματοποιηθεί και επιφανειακή γεωχημική έρευνα. Θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Σχόλια