ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟ. ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΟΙ ΜΠΑΜΠΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Οι καλές σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, που αποκαλύπτει το βιβλίο <<The Room Where It Happened>>577 σελίδων, του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, έφερε τα <<πάνω - κάτω>> στίς συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. 

Όπως αποκαλύπτεται οι συχνές κλήσεις του Ερντογάν προς τον Τραμπ ήταν πολύ αποτελεσματικές. Ανάγκαζαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει ότι θέλει η Άγκυρα, αν και δεν τα κατάφερε, στην έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Τραμπ, υποστηρίζει ο Μπόλτον, προσπαθούσε να δείξει ότι είχε τόσο ανεξάρτητη εξουσία όσο ο Ερντογάν,  ο οποίος είχε πει είκοσι χρόνια νωρίτερα ως Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης: Η δημοκρατία είναι σαν το τραμ. Το οδηγείτε στη στάση που θέλετε και μετά κατεβαίνετε. Ο Τράμπ, δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι κακό στον Ερντογάν ή στην Τουρκία, αναφέρεται επίσης στο βιβλίο το οποίο ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε με τίποτα να κυκλοφορήσει.

Όλα αυτά, δημιουργούν προβλήματα στην Συμμαχία, με ιδιαίτερα την ενόχληση των Γάλλων που βλέπουν ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να περιθάλπτει στους κόλπους του την Τουρκία, η οποία το <<παίζει>> γενικός δερβέναγας στην Μεσόγειο και μεταφέρει οπλικό υλικό στη Λιβύη, χωρίς καμιά αντίδραση απ τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Ο  Ερντογάν έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Παρίσι, καθώς οι κινήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται στη Συρία και στη Λιβύη, αλλά προχώρησαν και σε παρενοχλήσεις ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων, συγκεκριμένα Γαλλικών και Ελληνικών. 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ ως <<εγκεφαλικά νεκρό>> και προσφάτως απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα του βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει επιλέξει να τηρήσει σιγήν ιχθύος αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, σε <<βαρύ>> φωνητικό τόνο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα όχι απλώς δεν έδρασε από μόνη της, αλλά αντίθετα οι πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζονται πλήρως από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Λάβαμε, ανέφερε ο Τσαβούσογλου, οδηγίες να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς ομολόγους μας, κάτι που είναι σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή και το μέλλον της Λιβύης.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟ. ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υπάρχουν πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύουν ηλεκτρονικά μέσα, ότι η Τουρκία εδώ και ημέρες έχει ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με το Κάιρο, για συμφωνία σχετικά με την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, αποκλείοντας την Ελλάδα.
 
Για να γίνει όμως αυτό, σύμφωνα με Τούρκο σύμβουλο του Ερντογάν, θα πρέπει η Αιγυπτιακή πλευρά να αναγνωρίσει την Τουρκία ως μια μεγάλη δύναμη. 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα που υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι βλέπει, διαβάζει την πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τον διαβάζει και η Ελλάδα. Κληθείς να απαντήσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αλφα τι θα ήθελε να αφήσει πίσω όταν θα φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας απάντησε πως θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής αν μπορούσαμε να κάνουμε και τη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, μετά από αυτή με την Ιταλία. Επίσης ανέφερε πως εάν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να πάει μπροστά με την πολιτική των κανονιοφόρων κάνει μεγάλο λάθος. Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να βοηθήσει την Τουρκία καθόλου. Και εμείς έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να προασπίσουμε το εθνικό συμφέρον και τα εθνικά δίκαια. Και δεν έχουμε καμία δυνατότητα να μην το κάνουμε. Κάθε κυβέρνηση όταν αναλαμβάνει ορκίζεται πίστη στο σύνταγμα και τους νόμους. Εμείς θα εκτελέσουμε στο ακέραιο τη συνταγματική μας υποχρέωση. Ούτε απειλούμε, ούτε μεγαλοστομίες διατυπώνουμε, ούτε λάβαρα σείουμε, ούτε ύμνους ανακρούουμε. Λέμε όμως στους Τούρκους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Σχόλια