ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

Η ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΒΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η 45χρονη στενή συνεργάτιδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Μαρία Ζαχάροβα, θα γίνει πρέσβειρα στη χώρα μας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις Ελληνορωσικές σχέσεις, σύμφωνα με το Newpost.

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια, λόγω δηλώσεων που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας και εξαιτίας της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2018, αλλά και της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων. Είχε προηγηθεί η καταγγελία πως οι απελαθέντες Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ως αντίδραση τότε, η Μόσχα είχε προχωρήσει σε μια κίνηση που στρεφόταν ειδικά κατά του τότε υπουργού Εξωτερικών, απαγορεύοντας την είσοδο στην Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά. Η Μόσχα μετά τους υπαινισμούς Κοτζιά περί Ρωσικής ανάμιξης σε σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης με όχημα τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, είχε φτάσει στο να θεωρεί σχεδόν εχθρικό συνομιλητή το Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Τώρα, μετά από δύο χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας φαίνεται πως αναθερμαίνονται. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε στο πλευρό της χώρας μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και επίλυσης των όποιων προβλημάτων με ειρηνικά μέσα, ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου. Για τα μνημόνια Άγκυρας-Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επεσήμανε πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. Δώσαμε είπε, προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει διαχρονικά γερά θεμέλια τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην πολιτιστική και ανθρωπιστική σφαίρα. Ο πολιτικός διάλογος είναι εντατικός. Βεβαίως η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας την οποία διανύουμε, δεν μπορεί να μην την επηρεάζει. Δουλεύουμε όμως μαζί με τους Έλληνες φίλους μας με στόχο να συνεχιστεί η υλοποίηση των κοινών σχεδίων.

Σχόλια