ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΟΖ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ. ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, η Ελλάδα είναι έτοιμη  για τη σύναψη συμφωνίας και με την Αίγυπτο και για το λόγο αυτό στις 18 Ιουνίου ο Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στο Κάϊρο με όλη την τεχνική ομάδα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ως Ελλάδα θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Θα πιάσουμε ξανά το νήμα με την Αίγυπτο, που διεκόπη εξαιτίας του κορονοϊού. Είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής. Υπάρχουν δυσκολίες, συνέχισε, για τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο, οι σχέσεις μας όμως είναι πολύ καλές και έχουμε κοινή αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία, είπε ότι και με την Ιταλία παρότι δεν υπήρχε καμία καταγεγραμμένη διαφορά, χρειάστηκαν 40 χρόνια για την επίτευξη της. Δεν υποτιμώ την προσπάθεια οιουδήποτε Έλληνα υπουργού στο παρελθόν και οποιασδήποτε Ελληνικής κυβέρνησης να λύσει αυτά τα θέματα. Όμως αυτή τη στιγμή είναι φλέγοντα. Θα το επιχειρήσουμε.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΚΑΘΙ

Ερωτηθείς εάν αγκάθι αποτελεί το Καστελόριζο, ο κ. Δένδιας συμπέρανε, ότι  οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ζήτημα αυτοτελώς με το Καστελόριζο, απλώς δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο τη διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι εμείς θα προσπαθήσουμε. 

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τα δημοσιεύματα στον Ελληνικό τύπο, κάνουν λόγο για πρόταση στο Κάιρο για συμφωνία θαλάσσιων ζωνών με μειωμένη την ΑΟΖ του συμπλέγματος της Μεγίστης.
Να σημειωθεί ότι το χρυσοφόρο κοίτασμα Ζορ, βρίσκεται ακριβώς στα όρια των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου και το Κάιρο θέλει και το τμήμα του που βρίσκεται στην δυνητική Ελληνική πλευρά. 
Το κοίτασμα Ζορ που ανακάλυψε η Ιταλική πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία Eni είναι το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο, με περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και καλύπτει περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την πλευρά της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος αναγνωρίζει εγκάρσια τον 28ο μεσημβρινό ως ανατολικό σημείο της Ελληνικής ΑΟΖ. Δηλαδή μέχρι την Ρόδο.
Έτσι το Καστελόριζο θα συνιστά ΑΟΖ, αλλά η επήρεια του το πιθανότερο θα είναι μειωμένη.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά του ότι οι δύο χώρες έχουν ίδιες θέσεις στο θέμα της επήρειας των νησιών στις θαλάσσιες οριοθετήσεις και της εφαρμογής της αρχής της μέσης γραμμής, η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά δύσκολη, για πολιτικούς λόγους.

Σχόλια