TOYΡΚΟΙ ΤΗΣ ΜΙΤ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ....
Η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) ενεπλάκη σε συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με αντιπολιτευόμενους της τουρκικής κυβέρνησης στην Αυστραλία
Οι παράνομες δραστηριότητες παρακολούθησης συλλογής πληροφοριών του της ΜΙΤ εκτίθενται σε διαβαθμισμένα έγγραφα που κατέχει η Νordic Μonitor.
Σύμφωνα με τα έγγραφα η ΜΙΤ έχει κατασκοπεύσει επικριτές και αντιπάλους της ισλαμιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επικράτεια της Αυστραλίας. 
Η περίπτωση αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη υπόθεση κατασκοπείας της ΜΙΤ στην χώρα αυτή και στόχος των πρακτόρων των αυταρχικών ηγετών της Τουρκίας, ήταν μία δημοκρατική αντιπολιτευόμενη ομάδα.
Το έγγραφο της ΜΙΤ που περιγράφει λεπτομερώς την κατασκοπεία, εντοπίστηκε όταν ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Άγκυρας, υπέβαλε στις 16/3/2020, έκθεση 17 σελίδων προς τον γενικό εισαγγελέα της Άγκυρας, προκειμένου να στήσει μία ψεύτικη ποινική κατηγορία ενάντια σε άτομα που ασκούν κριτική στο καθεστώς του Ερντογάν.
Ο  Γιουσούφ Φατίχ Αλτάι επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Άγκυρας, αναφέρει σε έγγραφο πως “Oι πληροφορίες που ελήφθησαν από το συνδεδεμένο ίδρυμα (IV) ως μέρος της συλλογής πληροφοριών για τον εντοπισμό και την αποκρυπτογράφηση των δραστηριοτήτων των Γκιουλενιστών, υποβάλλονται στη συνημμένη έκθεση”. Το συνδεδεμένο ίδρυμα που αναφέρεται με το ρωμαϊκό αριθμό IV, είναι η ΜΙΤ.
Η διαδρομή του εγγράφου δείχνει πως η ΜΙΤ στις 20 Νοεμβρίου 2019 παρέδωσε τις πληροφορίες από την Αυστραλία στην Αντιτρομοκρατική της Άγκυρας.
Το έγγραφο της ΜΙΤ είχε νούμερο 114444662. Την επόμενη η αντιτρομοκρατική κοινοποίησε το έγγραφο στην στο αστυνομικό τμήμα Άγκυρας, χρησιμοποιώντας το ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών που λέγεται EBYS.
Σύμφωνα με τον τουρκικό κώδικα ποινικής δικονομίας, τα σημειώματα πληροφοριών δεν μπορούν να προσκομιστούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο λόγω της έλλειψης δικαστικού ελέγχου και εξουσιοδότησης κατά τη διαδικασία συλλογής. Ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί τέτοιες πληροφορίες σε κατηγορητήρια και δικαστικές υποθέσεις ενάντια σε αυτούς που ασκούν κριτική, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τουρκικές αρχές συχνά παρακάμπτουν τους νόμους ώστε να φαίνεται ότι πληροφορίες ελήφθησαν μέσω νόμιμων διαδικασιών με ένα δικαστή να ελέγχει τη νομιμότητα τους.
Η έκθεση που αναπτύχθηκε από τις πληροφορίες που παρείχαν οι κρυφές κατασκοπευτικές δραστηριότητες της ΜΙΤ στο εξωτερικό, δείχνει πως οι Τούρκοι κατάσκοποι διείσδυσαν στην κοινότητα των Γκιουλενιστών στην Αυστραλία. Το κίνημα Γκιουλέν είναι ιδιαίτερα επικριτικό για την διοίκηση του προέδρου Ερντογάν για μία σειρά θεμάτων, από τη διάχυτη διαφθορά στην κυβέρνηση ως την ενδυνάμωση από την πλευρά της Τουρκίας ενόπλων και ριζοσπαστικών τζιχαντιστικων ομάδων στο εξωτερικό.
Μεταξύ των ονομάτων τους οποίους είχε στόχος η ΜΙΤ ήταν και ο Μεχμέτ Βεχμπι Γιαβουζλαρ, ένας 63χρονος αυστραλιανός πολίτης τουρκικής καταγωγής που συμμετείχε με εθελοντική εργασία στο κίνημα Γκιουλέν στην Αυστραλία. Πριν από τη συνταξιοδότησή του ήταν διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής Ομοσπονδίας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού,  που είναι μία φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα του Σίδνεϊ που προωθεί την εκπαίδευση την πολυμορφία και την πολυπολιτισμικότητα.
Το πληροφοριακό σημείωμα για τον Γιαβουζλαρ, αναφέρεται σε μία ιδιωτική συνάντηση που έγινε στις 11 Μαΐου 2019 στην πανεπιστημιούπολη ενός κολλεγίου στο Σίδνεϊ. Από το σημείωμα φαίνεται πως η ΜΙΤ χρησιμοποίησε επιτόπιους πράκτορες για να παρακολουθήσει τη συνάντηση όπως και πληροφοριοδότες για να συλλέξει παράνομες πληροφορίες.
Νordicmonitor.com  21/5/2020
tourkikanea.gr

Σχόλια