ΓΙΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ

ΚΑΙ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΗΑΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΚΗ ΚΡΙΣΗ;

Πληροφορίες που προέρχονται ιδιαίτερα από Αιγύπτιους και Λίβυους αξιωματούχους, Αίγυπτος και ΗΑΕ <<απεφάνθησαν>> ότι ο Χαφτάρ βρίσκεται στο δρόμο για τη σύνταξη. Κανείς δεν μπορεί να ποντάρει ξανά στον ίδιο, ανέφερε πηγή που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη. Το ζήτημα σήμερα για τη συμμαχία Αιγύπτου-ΗΑΕ-Γαλλίας, είναι να αποφασίσει την επόμενη κίνησή της λόγω των ηττών του στρατηγού.

Η Ελληνική πλευρά πρός το παρόν κρατάει στάση αναμονής, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού πολιτική πηγή της Λιβύης που βρίσκεται κοντά στο Χαφτάρ, ανέφερε ότι τα ΗΑΕ, μετά από διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο, έχουν καλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παρέμβει για να στηρίξει έναν οδικό χάρτη που πρότεινε ο Aguila Saleh, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ. Ο Salex κάποτε ήταν θερμός υποστηρικτής του Χαφτάρ, αλλά τώρα θέλει ένα ισχυρό μερίδιο στην πολιτική σκηνή της Τρίπολης.

Ο ερυνητής καταστάσεων της περιοχής Jalel Harchaoui, ανέφερε: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν να επιστρέψουν στον Σάλεχ, ο οποίος υποστηρίζεται μέχρι τώρα από την Αίγυπτο και τη Ρωσία. Τα ΗΑΕ δεν διαθέτουν στρατιωτικά ή διπλωματικά μέσα για να συνεχίσουν να προστατεύουν και να ενισχύουν τη συνεχιζόμενη επίθεση του Χαφτάρ στην Τρίπολη, παρ΄ ότι είναι σε πλήρη αντιπαλότητα με την Τουρκία, η οποία τελευταία απολαμβάνει τη σιωπηρή συγκατάθεση της Ουάσιγκτον, μετά από περίοδο ενός χρόνου από το αρχικό πράσινο φως του Λευκού Οίκου στον Χαφτάρ. Στο μεταξύ, το Ρωσικό κράτος δεν παρείχε ποτέ τη αναγκαία στρατηγική υποστήριξη που θα μπορούσε να δώσει στο Χαφτάρ.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαμηνύουν, ότι η Αίγυπτος δεν θα συμμετάσχει σε μια άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία στη Λιβύη, αρκεί η Τουρκία να διατηρήσει τις πολιτοφυλακές του Σάρατζ μακριά από τα Αιγυπτιακά σύνορα. Ειδάλλως η Αιγυπτιακή πλευρά θα δράσει χωρίς δισταγμό.

Αυτός ο πόλεμος όμως είναι δύσκολο να τελειώσει σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού όπως αναφέρεται στον ηλεκτρονικό και όχι μόνο τύπο, στρατιωτικές δυνάμεις που συνδέονται με τη GNA υλοποιούν σκληρά αντίποινα στις πόλεις Sorman και Sabratha, δυτικά της Τρίπολης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των αρχηγών της αφρικανικής ομάδας επαφών κρατών για τη Λιβύη, δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα δείξει ποτέ ανοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή κόμματα που τις στηρίζουν, υποστηρίζοντας την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση, καθώς και τη διαφύλαξη της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης.

Σχόλια