5G.... OI EΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ

ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ.... ΑΓΧΟΣ.....ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ... ΝΑΥΤΙΑ....

Έλευση δικτύων πέμπτης γενιάς 5G για κινητά τηλέφωνα. Ένα δίκτυο που έχει ήδη ξεκινήσει να εξαπλώνεται στην Βρετανία την Ελβετία και τη Γερμανία. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εκατό φορές πιο γρήγορο από το 4G.

Το Σεπτέμβριο του 2017, γιατροί και επιστήμονες κυκλοφόρησαν το 5G Appeal, ένα ψήφισμα που καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις ενέργειες που αφορούν τα δίκτυα 5G, μιλώντας για επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, αλλαγές στις αποκρίσεις των κυττάρων, άγχος και γενετικές βλάβες.

Τον Μάρτιο του 2018, η υπουργός Περιβάλλοντος των Βρυξελλών, Σελίν Φρεμό, ανέστειλε την ανάπτυξη ενός δικτύου 5G λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις του στην υγεία. Παράλληλα, μια διαδήλωση στην Βέρνη της Ελβετίας κατάφερε να αποτρέψει την εγκατάσταση κεραιών δικτύου 5G σε ορισμένους δήμους.
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Έχουμε κάνει χιλιάδες έρευνες για τη σχέση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε ο καθηγητής Νιλς Κούστερ, αναφέρει το capital.gr, ιδρυτής και διευθυντής του Ελβετικού ιδρύματος ΙΤΙS. O ίδιος υπήρξε συντονιστής του ερευνητικού σχεδίου "ARIMMORA", που εξέτασε τη σχέση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από τις γραμμές ρεύματος, με την παιδική λευχαιμία. Τόσο τα κινητά τηλέφωνα όσο και οι κεραίες τηλεπικοινωνίας εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ανεξάρτητα από τη γενιά δικτύου. Συγκεκριμένα, εκπέμπουν μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία, η οποία βρίσκεται πολύ χαμηλά στο φάσμα των συχνοτήτων. Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές μεταδίδουν αυτόν τον τύπο της ακτινοβολίας, από τους φούρνους μικροκυμάτων μέχρι τις γραμμές ρεύματος. Η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία επιδρά στην υγεία με πολύ διαφορετικό τρόπο από την ιοντίζουσα ακτινοβολία, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στο φάσμα των συχνοτήτων και περιλαμβάνει τις ακτίνες Χ ή την πυρηνική ακτινοβολία.
Η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να μας επηρεάσει με δύο τρόπους. Όπως ένας φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το φαγητό χρησιμοποιώντας μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί με το ανθρώπινο σώμα, όταν ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών εκπέμπει μεγάλη ποσότητα τέτοιας ακτινοβολίας.
Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), παγκόσμιο επιστημονικό όργανο, έχει καθορίσει τα επιτρεπτά όρια της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας και παρακολουθεί συνεχώς τα θερμικά της αποτελέσματα. Ο δεύτερος τρόπος δεν είναι εξίσου κατανοητός και έχει να κάνει με το πώς η μη – ιοντίζουσα ακτινοβολία παρεμβαίνει στο βιολογικό μας επίπεδο.
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών προκαλεί καρκίνο και ηλεκτροϋπερευαισθησία, κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν πονοκεφάλους και ναυτία αλλά και εξανθήματα που οι ερευνητές υποθέτουν ότι είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Ο καθηγητής Κούστερ υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολύ λίγα σαφή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η ακτινοβολία προκαλεί τα εκδηλωμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλεκτροϋπερευαισθησία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι οι διπλές τυφλές μελέτες δεν φανέρωσαν καμία συσχέτιση. Επιδημιολογικές μελέτες μεγάλης κλίμακας έδειξαν μικτά αποτελέσματα. Η πιο γνωστή είναι η μελέτη "Interphone" που έγινε σε 13 χώρες από το 2000 έως το 2006 με δείγμα περίπου 5.000 ασθενών. Αυτή η μελέτη προσπάθησε να βρει συσχέτιση μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και καρκίνου.
Διαπιστώθηκε ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης γλοιώματος ή μηνιγγιώματος ανάλογα με τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Για τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν τα κινητά τηλέφωνα περισσότερο εκείνη την περίοδο, ωστόσο, υπήρχαν ορισμένες υποθέσεις υψηλότερων ποσοστών εμφάνισης γλοιώματος. Μερικές εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους από την ακτινοβολία. Αυτό οδήγησε τελικά τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) να ταξινομήσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ως παράγοντα πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Η έρευνα COSMOS που έλαβε χώρα στην Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία, τη Βρετανία, τη Δανία και τη Γαλλία με 290.000 ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, όπως είπε ο Χανς Κρόμχόουτ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στον Ολλανδία, είπε πως δεν υπάρχουν ακόμα ευρήματα για τον καρκίνο, αλλά πρόσφατα μια έρευνα που έγινε στη Φιλανδία και τη Σουηδία έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο επίπεδο χρήσης του κινητού και τους πονοκεφάλους.

Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που μιλάνε στο κινητό πάνω από 276 λεπτά σε εβδομαδιαία βάση ανέφεραν περισσότερους πονοκεφάλους. Φάνηκε όμως, ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κινητά δικτύων δεύτερης γενιάς 2G που εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία δεν είχαν περισσότερους πονοκεφάλους από εκείνους με κινητά δικτύων τρίτης γενιάς 3G, που εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία.

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται σε αυτό το είδος έρευνας είναι ότι επηρεάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με ακτιβιστές, χρηματοδοτούν συχνά την έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να την επηρεάσουν προς την κατεύθυνση που τις συμφέρει.

Σχόλια