4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 134. Οι 35 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη. Το 89.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
46 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ. Η μέση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Οι 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. 64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κορονοϊός εξακολουθεί και είναι εδώ «αόρατος και φονικός», αυτό που ακούραστα επιμένουν οι επιστήμονες, και ως εκ τούτου η επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν μπορεί να είναι μια απόσταση 100 μέτρων. Είναι ένας «μαραθώνιος», στον οποίο ο κορονοϊός θα είναι κοντά μας και θα προσπαθήσει να μας εμποδίσει να «τερματίσουμε».
Για να το αποφύγουμε αυτό θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για την καθημερινή μας ρουτίνα. Μια ρουτίνα που επιβάλλεται να αλλάξουμε. Μπαίνουμε σε μια μεταβατική περίοδο που, ίσως, πολλά από αυτά που θα την χαρακτηρίζουν να γίνουν στοιχεία της νέας μετά τον κορονοϊό ζωής μας. Αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, γίνονται τα νέα «αξεσουάρ», τα οποία πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά, λένε οι ειδικοί, προκειμένου να προφυλαχτούμε. Οι συνήθειές μας αλλάζουν, καθώς νέοι κανόνες μπαίνουν στη ζωή μας. Αγκαλιές, φιλιά, χειραψίες τα ξεχνάμε. Η συμπεριφορά μας στις μετακινήσεις μας, αλλάζει. Η φυσική απόσταση των δύο μέτρων από άλλα άτομα και η αποφυγή του συνωστισμού, το συχνό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, και η αποφυγή των χεριών στο πρόσωπο είναι τα «κλειδιά» για να αποφύγουμε τον ιό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου