ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Eίχε δηλώσει ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι μια δίκαιη λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός. 

Σε ερώτημα σχετικά με το τι θα μπορούσε να πράξει η Κύπρος σε περίπτωση που τελικά η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλο το δίκαιο με το μέρος της, ωστόσο σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να βασιστεί στην προοπτική της σχέσης Τουρκίας – ΕΕ. 

Ο 79 ετών πανεπιστημιακός Χρήστος Ροζάκης, φαίνεται ότι εξακολουθεί να παίζει τον δικό του ρόλο και στην τωρινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υφυπουργός Εξωτερικών από τις 25 Σεπτεμβρίου 1996 έως τις 3 Φεβρουαρίου 1997. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως δημοσίευσε  η <<Εστία>>, την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα ὁ Πρωθυπουργός συνεκάλεσε έκτακτη μυστική σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, πρέσβεις, καθηγητές καί κορυφαία στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής. η οποία έγινε μετά από πολύωρη συνάντηση πού είχε με την ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ και κορυφαίους Έλληνες αξιωματούχους σέ θέματα εθνικής ασφάλειας ὁ Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα. Συνάντηση η οποία περιείχε εκπλήξεις, αποκαλύψεις και απειλές. Στη σύσκεψη πού συνεκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Ακη Σκέρτσου, μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο διευθυντής τοῦ γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ο νέος γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, οι πρώην πρέσβεις Γιώργος Κακλίκης καί Παύλος Αποστολίδης, Γιώργος Ζέππος, Βασίλης Κασκαρέλης και οι  καθηγητές δραστήρια μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρήστος Ροζάκης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Αλέξης Ηρακλείδης, Λουκάς Τσούκαλης (πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ), Παναγιώτης Τσάκωνας, Αλέξης Ηρακλείδης, Δημήτρης Καιρίδης κ.α.
Ο πρέσβυς Ζέππος υπήρξε επί αρκετά χρόνια διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικῶν. Ο πρέσβυς Αποστολίδης ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σημίτη. 

Ο κ. Χρήστος Ροζάκης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού στα Ελληνοτουρκικά. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός δηλώσεων του, όπως σε συνέντευξή του στην <<Καθημερινή>>, που δήλωσε ότι εάν η Τουρκία στείλει πλοίο στην περιοχή μας και προχωρήσει σε γεωτρήσεις στον βυθό της θάλασσας, δεν θα πρόκειται για πράξη που εξομοιώνεται με εισβολή σε εθνικό έδαφος, γιατί η υφαλοκρηπίδα δεν αποτελεί εθνικό έδαφος. Απλά συνιστά περιοχή, που το παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά λειτουργικά δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων του βυθού και του υπεδάφους του και που η ενέργεια του τουρκικού κράτους συνιστά αγνόηση της αποκλειστικότητας χρήσης, που το Διεθνές Δίκαιο έχει αποδώσει στην Ελλάδα.

Σχόλια