Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΟΙ ΑΛΕΒΙΤΕΣ

Στις 20 Ιανουαρίου σημειώθηκε μια επίθεση σε γνωστό Οίκο Προσευχής των Αλεβιτών στην Κωνσταντινούπολη. Η επίθεση αυτή προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις τουρκικές αρχές για το ενδεχόμενο να ανάψει παλιές φωτιές στην διαμάχη Αλεβιτών - Σουνιτών στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, άγνωστοι πήγαν στον γνωστό Οίκο Προσευχής των Αλεβιτών, «Pir Sultan Abdal», από τους κυριότερους Οίκους των Αλεβιτών στο προάστιο Sultanbeyli της Κωνσταντινούπολης και αφού προκάλεσαν φθορές στο εξωτερικό του οικήματος καθώς και στον περίγυρο χώρο, εισέβαλαν στο εσωτερικό και έγραψαν άκρως υβριστικά συνθήματα κατά των Αλεβιτών καθώς και προειδοποιητικά ότι θα εκδιωχτούν από την Τουρκία. Αμέσως λόγω της σοβαρότητας του επεισοδίου, επενέβη ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης και διέταξε άμεσα ανακρίσεις από τις αρχές για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι της βεβήλωσης.
Αυτό ήταν το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο μέσα σε δυο μήνες επιθέσεων κατά στόχων Αλεβιτών. Το πρώτο είχε γίνει στην Σμύρνη στις 29 Νοεμβρίου του 2019. Συγκεκριμένα σε μια αλεβιτική συνοικία στην περιοχή της Σμύρνης, εμφανιστήκαν απειλητικά συνθήματα κατά των Αλεβιτών γεγονός που αναμοχλεύει παλιές θρησκευτικές διαφορές. Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή Gaziemir της Σμύρνης, κάποιοι «άγνωστοι» έγραψαν στους τοίχους σπιτιών Αλεβιτών άκρως υβριστικά συνθήματα, όπως «Defol Alevi», προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Η σοβαρότητα του γεγονότος φάνηκε και από την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Hürriyet, εκπρόσωπος της οποίας έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι για την κυβέρνηση όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα θρησκεύματος και φυλετικής ταυτότητας είναι ίσοι.
Αλλά το πόσο εύθραυστη είναι η εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας και που σκανδαλωδώς την αγνοούμε, παίρνουμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα από μια ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών στις 29/9, η οποία προειδοποιούσε ότι ενδέχεται στις περιοχές που στάλθηκε η εγκύκλιος να σημειωθούν έκτακτες πολεμικές συγκρούσεις με εχθρούς της Τουρκίας, ενώ προειδοποιούσε με αυστηρές κυρώσεις για τυχόν στήριξη από τοπικούς παράγοντες σε τρομοκρατικές ομάδες.
Οι 39 χαρακτηριστικές επαρχίες αυτές στις οποίες στάλθηκε αυτή η προειδοποιητική εγκύκλιος είναι οι εξής : Adana, Adıyaman, Ağrı, Antalya, Ardahan, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş,Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Giresun και Ordu.
Εντύπωση προκάλεσε ότι η προειδοποιητική εγκύκλιος στάλθηκε εκτός από περιοχές εκτός της ανατολικής  και νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου βρίσκεται το κουρδικό στοιχείο και εκτός από συνοριακές περιοχές με την Συρία όπου είναι σε εξέλιξη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, και στους νομούς του Πόντου, Τραπεζούντας, Ριζούντας, Κερασούντος, Ορντού, Σεβάστειας και Τοκάτης.
Αυτή η κατάσταση εσωτερικής αστάθειας αντικατοπτρίζεται και στον ίδιο τον Ερντογάν, όπως δείχνει και το γεγονός που κρατήθηκε μυστικό από την επικαιρότητα: Στις 19 Νοεμβρίου συναγερμός σήμανε στις υπηρεσίες ασφαλείας στην Τουρκία, καθώς διαπιστώθηκε πως ένας φάκελος που είχε αποδέκτη τον ίδιο τον πρόεδρο Ταιγίπ Ερντογάν, περιείχε  κυάνιο. Ο φάκελος στάλθηκε από την πόλη Kahramanmaraş και μόλις οι υπηρεσίες ασφαλείας αντιλήφθηκαν ότι κάτι ύποπτο πρέπει να περιέχει, σήμανε συναγερμός και ειδική υπηρεσία ανέλαβε να τον ελέγξει. Καταγράφηκε σαν άλλη μια απονέρια κατά του Τούρκου προέδρου.
Ακόμα και οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, έχουν σχετιστεί με το κλίμα αστάθειας καθώς η Τουρκάλα πολιτικός Μεράλ Ακσενέρ, έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι πήρε τους πυραύλους που εγκατέστησε κοντά στην Άγκυρα, όχι για να αντιμετωπίσει κάποιο εξωτερικό εχθρό, αλλά για να αντιμετωπίσει τυχόν…νέο πραξικόπημα σε βάρος του. Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά F-16 στο πραξικόπημα του 2016 είχαν βομβαρδίσει την βουλή και την προεδρική κατοικία.
Όσον αφορά το 2020, σύμφωνα με ορισμένα τούρκικα ΜΜΕ και τον γνωστό δημοσιογράφο αρθρογράφο του Aydınlık, Evren Devrim Zelyut και τουρκικά social media, έξη θα είναι τα μεγάλα αγκάθια (αναφέρεται χαρακτηριστικά η λέξη darbe, δηλαδή χτύπημα-πραξικόπημα), για τον Ερντογάν :
1) Το οικονομικό πρόβλημα που αναμένεται να ενταθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες, 2) Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζαν που μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προσχωρούν ακάθεκτοι στην δημιουργία του νέου κόμματος ρήγμα στο κόμμα του Ερντογάν, 3) Την μεγάλη άνοδο της δημοφιλίας του δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέν Ιμάμογλου, που βαζει φρένο στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, 4) Η κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις όπου το «κυνήγι των μαγισσών», δηλαδή των υποτίθεται προσκείμενων στον Φετουλάχ Γκιουλέν δεν έχει σταματήσει προσκαλώντας μεγάλα κενά στα στελέχη, 5) Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ με ένα πρόεδρο Τραμπ που λόγω της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ προβλέπεται να κρατήσει πιο σκληρή στάση  έναντι της Τουρκίας, 6) Οι εξελίξεις στη ευρύτερη περιοχή, όπου η αλαζονεία του Τούρκου προέδρου έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στα οποία θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να τα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρθρογράφος του Aydınlık, Evren Devrim Zelyut, που είναι γιος του γνωστού παλαίμαχου Δημοσιογράφου–Συγγραφέα, Rıza Zelyut, μετά την δημοσίευση των απόψεων του στις 4 Δεκεμβρίου που πήραν μεγάλη έκταση, συνελήφθη από το Τμήμα Καταπολέμησης Τρομοκρατίας και κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα.
Κάποιοι στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει την τύχη που είχε ο πρώτος ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, ο Αντναν Μεντερές, τον οποίο οι ίδιοι οι οπαδοί του Ερντογάν αρέσκονται συχνά να τον παρομοιάζουν με τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας.
Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, καλό θα είναι να μην μεγαλοποιούμε την τουρκική απειλή αλλά κυρίως να ενημερωνόμαστε σωστά για τα τουρκικά πράγματα, για να βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Σχόλια