ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΛΙΒΥΗΣ


ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Όπως ανακοίνωσε σήμερα  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη κατατίθεται προς ψήφιση σήμερα στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, πριν από λίγη ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον <<Φιλελεύθερο>>, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής του Ενεργειακού Συμποσίου, ερωτηθείς για το θέμα προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Χάγης για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ανέφερε: Προβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες.

Διαφώνησαν….. Διαφωνώντας

Στην διάρκειας 95 λεπτών συνάντησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν, χθές Τετάρτη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα εξής θέματα: Της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας (ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε παράνομη και αποσταθεροποιητικό παράγοντα). Το θέμα της στάσης του Λιμενικού της Τουρκίας που αδρανεί στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, τόνισε στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούληση του, για στήριξη της συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ.


Ο Κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση η οποία επιβεβαίωσε το χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δηλαδή την συζήτηση που ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με σκοπό την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Συμμετείχαν, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσοσογλου, οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και  ο Δημήτρης Τσιόδρας  διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Οι κρίσιμες συνομιλίες έγιναν επίσης με την παρουσία του Μπιναλί Γιλντιρίμ και του  Μπεράτ Αλμπαϊράκ( υπουργός  οικονομικών). 

ΥΓ* Η κρύα χειραψία στη φωτό και τα ψεύτικα χαμόγελα, μία εικόνα χίλιες λέξεις.

Σχόλια