Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, με επιστολή του στον ΟΗΕ, ζήτησε την άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας. Επίσης την αποχώρηση του Προέδρου της κυβέρνησης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, διότι θεωρεί παράνομη την συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία. Ο  Αγκίλα Σάλεχ αναφέρει στην επιστολή ότι παραβιάστηκε τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο και η  Ελληνική κυριαρχία. Και πέραν αυτών και τα δικαιώματα του Λιβυκού λαού στην εκμετάλλευση των πόρων της χώρας τους. 
Αλλά και μέσα στον Αραβικό Σύνδεσμο οι φωνές διαμαρτυρίες μεγαλώνουν, θεωρώντας τα περισσότερα μέλη του την συμφωνία Τουρκίας - Τρίπολης προκλητική.
Μεταξύ των άλλων η επιστολή έχει ως σκοπό να γίνει κατανοητό ότι:
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης συμφιλίωσης που επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης, είναι παράνομη καθώς δεν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Σκοπός του μνημονίου GNA - Άγκυρας είναι να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση του τουρκικού στρατού στον εναέριο χώρο, τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Λιβύης.
Οι Τούρκοι ήδη μεταφέρουν όπλα στα λιμάνια της Τρίπολης και της Μισράτα (187 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης).
Η οριοθέτηση συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι ανεπαρκής αφού οι δύο χώρες δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ή επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα χωρικά της ύδατα δεν περιέχουν οικονομικές ζώνες λόγω διαφωνίας με την Ελλάδα. 
Η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι έως 200 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης. 
Η εξερεύνηση των φυσικών πόρων στον τομέα αυτό αποτελεί νομικό δικαίωμα του λαού της Λιβύης και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να παραβιάσει την κυριαρχία της Λιβύης.
Τελικά το αποτέλεσμα θα είναι, τουρκική κατοχή του εδάφους της Λιβύης και παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

Τέλος ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ, ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να αποσυρθεί η αναγνώριση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και να αναγνωρισθεί το μοναδικό νόμιμο όργανο τη Βουλής των Αντιπροσώπων και των παραγώγων της, καθώς και η απόρριψη του μνημονίου GNA-Άγκυρας, αφού η νομοθετική αρχή δεν αναγνωρίζει μονομερείς συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του τουρκικού κράτους.

Σχόλια