ΤΟΥΡΚΙΑ. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΕΡΑ ΠΑΣΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ή ΕΧΘΡΟΣ;

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ξεσκεπάζει τις πραγματικές προθέσεις της γειτονικής και πλέον επίσημα εχθρικής χώρας.

Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια συνάντησης χθες στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον της αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι με τη συμφωνία η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Μόνο που η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Και ενδιάμεσα παρεμβάλλονται Αιγαίο και Κρήτη.

Η κινητοποίηση της Ελληνικής διπλωματίας, μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης όπως ονομάστηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, ήταν άμεση. 
Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε: Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών
Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τους ομολόγους του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και της Αιγύπτου Σαμέχ Ελ-Σούκρι.
Την ίδια ώρα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, η ενέργεια αυτή μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. 
Αυτό που ενδιαφέρει τηνΤουρκία είναι να μην βγουν στην δημοσιότητα οι τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων που υπάρχουν δυτικά και νότια της Κρήτης.

Να αναφερθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες συμφώνησαν σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Σχόλια