ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ

Επίσημη σελίδα της κυβέρνησης της Βρετανίας.

O Liam Fox είδε τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Ruhsar Pekcan και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συμμαχίας Τουρκίας-Βρετανίας μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια των ομάδων εργασίας Βρετανίας-Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Liam Fox, έκανε δηλώσεις περί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ρίχνει Δις. δολάρια στην τουρκική οικονομία. Ως αντάλλαγμα,  μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακή ΑΟΖ. 
Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο επιχειρηματιών, περιέγραψε το όραμα της ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής της Βρετανίας.
Χτίζουμε είπε μια εμπορική σχέση που μας πάει πίσω στην Βασίλισσα Elizabeth I και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο στενός δεσμός μεταξύ δύο πιο σημαντικών οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων είναι πιο κρίσιμος από ποτέ για την Βρετανία καθώς φεύγει από την ΕΕ.
Εγκαθιστούμε στην Τουρκία έναν από τους πρώτους αντιπροσώπους χρηματοδότησης εξαγωγών, ο οποίος θα διαχειρίζεται 3.5 δισ. δολάρια με σκοπό την επιτάχυνση της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών μας.
Καθώς φεύγουμε από την ΕΕ, η Βρετανία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της Τουρκίας.
Την εξήγηση την δίνει η δημοσιογράφος Κιϋμέτ Σεζέρ σε πρωτοσέλιδο άρθρο της στην εφημερίδα Yeni Safak, γράφοντας ότι το Λονδίνο ζητά μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου, ενώ αναφέρει ότι οι βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια θεωρούνται εδάφη των Άγγλων και ότι οι βάσεις 180 τετραγωνικών χιλιόμετρων έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ΑΟΖ του, δεν υποστηρίζει τις γεωτρήσεις στις αμφισβητούμενες περιοχές, ενώ μπορεί να υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Τουρκία.
Οι δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας, 180 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν το 2,6% του νησιού και θεωρούνται έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το καθεστώς τους καθορίστηκε από τη Συνθήκη ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι βάσεις έχουν και δικά τους χωρικά ύδατα.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει το pronews.gr, η Κύπρος «αποκτά» Αγγλική ΑΟΖ.

Σχόλια