ΝΑΙ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΟΧΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η ετήσια έκθεση των Βρυξελλών για τα Δυτικά Βαλκάνια ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία, όχι όμως και με την Τουρκία.


Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πριν από λίγο, ότι η έκθεση εντοπίζει προβλήματα στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας και ασκεί σοβαρή κριτική σε σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως η αντιμετώπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η οικονομική πολιτική. Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει επηρεάσει αρνητικά τις αγορές. 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Η έκθεση επισημαίνει πως η χώρα εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα και σημαντική πρόοδος  στον τομέα της Δικαιοσύνης.
ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Προτείνετε η έναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της προόδου που πέτυχε η χώρα σε βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων. 

Παρουσιάζοντας την έκθεση, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρθηκε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών όπως ανέφερε με την Ελλάδα, που δίνει τέλος σε διαφωνίες ετών σε ό,τι αφορά την ονομασία και ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών και κατά πόσο υπάρχουν χώρες που υποστηρίζουν τη διεύρυνση, η ύπατη εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι καλύτεροι σπόνσορες για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ είναι οι γειτονικές χώρες.

Σχόλια