ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Τουρκία μπορεί να είναι αποκλεισμένη από μεγάλο μέρος της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά συνεχίζει να αλωνίζει στην Αν. Μεσόγειο προκαλώντας συνεχώς. Τώρα, προσπαθώντας να  νομιμοποιήσει κέρδη πέραν της εισβολής της στην ΑΟΖ της Κύπρου, εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας από τις 18 έως τις 31 Μαΐου τα οικόπεδα 10,8,9 και 12.

Μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για έναν τρίτο <<Αττίλα>> με την ανοχή όλων των χωρών της Δύσης, οι οποίες αναλίσκονται σε ανακοινώσεις μόνον, ανάλογα των συμφερόντων τους.

Για να ρίξουμε μια ματιά ποιες εταιρίες εκμεταλλεύονται τα οικόπεδα που δέσμευσε με NAVTEX η Τουρκία.
Τα 8,9 της Total -ENI 

Το 10 της Exxon Mobil
Το 12 των Νoble-Shell

ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Οι δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης στη Βουλή των Κοινοτήτων Άλαν Ντάνκαν, έφεραν σε κρίση την Λευκωσία, ενώ η Αθήνα συνιστούσε ψυχραιμία. Ο Βρετανός υπουργός, δεν αναγνώρισε Κυπριακή κυριαρχία στην ΑΟΖ της Κύπρου, δηλώνοντας δημοσίως: Γεωτρήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε περιοχές με κυριαρχία υπό αμφισβήτηση.

Ήταν άστοχες άραγε οι δηλώσεις του σερ Αλαν Ντάνκαν για τα συμφέροντα της χώρας του; Μαλλον όχι, εάν σκεφτεί κανείς ότι  η  Βρετανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP, δεν εκμεταλλεύεται κανένα οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η Shell (Βρετανο-ολλανδική) μαζί με τη Νoble (ΗΠΑ), πήραν ένα μικρό μερίδιο εκμετάλλευσης στο οικόπεδο 12.

Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνκαν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνεχίζοντας: Η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι η ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα, η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες.

Σχόλια