120 ΔΟΣΕΙΣ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ


ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΣΑ
Η ρύθμιση κατ΄ αρχήν δεν θα αφορά όλους τους υπόχρεους. Από κυβερνητικής πλευράς αναμένεται να κλείσει το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και στη συνεχεία να παρθούν οι αποφάσεις για τη ρύθμιση οφειλών.
Φρένο προσπαθούν να βάλουν οι δανειστές, οι οποίοι έχουν σοβαρές για το τελικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομική βάση.
Η ρύθμιση θα έχει αυστηρά κριτήρια και μικρή χρονική διάρκεια, όχι μεγαλύτερη των τριών μηνών. Όσοι αμελήσουν, θα βρεθούν σε κλοιό κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Δεν θα ξεφεύγει όπως όλα δείχνουν στην αυστηρότητα του νόμου που θα περάσει για την πρώτη κατοικία. Στην καλύτερη περίπτωση το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή μέσα στον Απρίλιο. Η ρύθμιση για τα Ταμεία θα συζητηθεί πριν της αντίστοιχης για την Εφορία.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 50 ευρώ και για τους αγρότες τα 30 ευρώ. Στο περιεχόμενο της ρύθμισης, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί να φτιάξει ένα νομοσχέδιο με τους λεγόμενους κόφτες, για να αποφύγει τους κακοπληρωτές, την ώρα που περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες αγωνιούν για την τελική απόφαση.

Άσχετα με τον αριθμό των δόσεων οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εισόδημα του οφειλέτη, αφού θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.
Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους θα εξαιρούνται από τη ρύθμιση.
Σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018.
Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχει δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς.
Δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει με όσους έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η αίτηση για τη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet .

Η Αθήνα διαμηνύει πως δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές, και αφήνει υπονοούμενα για την επιμονή των θεσμών, ιδίως της Κομισιόν για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη. Η Ελληνική πλευρά αναφέρει: Όσοι ισχυρίζονται ότι η συζήτηση με την ΕΚΤ για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι θέμα <<Μνημονιακής διαπραγμάτευσης>> δεν γνωρίζουν καν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχει την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος κάθε χώρας μέλους, χωρίς αυτή να είναι σε πρόγραμμα στήριξης.

Σχόλια