ΗΠΑ: Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ....

Τάιμς της Ν. Υόρκης: Μπορεί η μικρή αυτή Ευρωπαϊκή χώρα να γίνεται τώρα γνωστή ως Βόρεια Μακεδονία και να μη γεμίζει το μάτι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όμως η εξέλιξη γεμίζει ένα ακόμη κενό σε αυτό που ήταν κάποτε η πίσω αυλή της πρώην ΕΣΣΔ και διαδραματίζεται σε μία περίοδο αύξησης των εντάσεων μεταξύ Ανατολής  και Δύσης.
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε η Αλβανική εφημερίδα  <<SOT>>,  κυοφορείτε  το Αμερικανικό σχέδιο για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, έδωσε στην δημοσιότητα το συγκεκριμένο σχέδιο, που αναμένεται να υπογραφεί στις 12 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ καίγονται για ένταξη της Σερβίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Έτσι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν και τα υπόλοιπα σχέδια τους για την περιοχή με προεξέχουσα την λεγόμενη Βαλκανική Διώρυγα.
Το σχέδιο που δημοσιεύουν οι Αλβανοί προβλέπει για τις μεν Σερβικές και Αλβανικές περιοχές το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας, σε περιφέρειες μέσα στην Ε.Ε.
Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Ελλάδα με την δημιουργία της <<Βαλκανικής Διώρυγας του Σουέζ>>, ένα σχέδιο που υπάρχει από το 1979 με την Γερμανία να βρίσκει διέξοδο στην Μεσόγειο, ώστε να μειωθεί η παροχή Ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ.
Το σχέδιο των ΗΠΑ μεταξύ των άλλων αναφέρει:
Θα υπάρξει συμφωνία και θα πέσουν υπογραφές μεταξύ των προέδρων Σερβίαςκαι Κοσόβου στις 12 Ιουνίου. 
Οι περιοχές της Σερβίας Presevo και Klenike ενώνονται με το Κόσοβο και το νέο εδαφικό όριο θα είναι στην περιοχή Bilace. Οι περιοχές αυτές θα είναι ανεξάρτητες πολιτικά και οικονομικά. Θα δημιουργήσουν δικούς τους θεσμούς και δικά τους όργανα. 8 χωριά της περιοχής Medvedja θα ενταχθούν στο Κόσοβο και τα υπόλοιπα θα ενωθούν με την Σερβία. Η περιοχή Trepça, η οποία διαθέτει ορυκτό πλούτο, και την λίμνη Ujmani, θα ιδιωτικοποιηθεί για 99 χρόνια. Η λίμνη Ujman θα ιδιωτικοποιηθεί  για 99 χρόνια από αγγλικές εταιρείες και θα έχει ειδικό καθεστώς. Τα ορυχεία της Trepça θα ιδιωτικοποιηθούν επίσης για 99 χρόνια και θα ανακηρυχθούν ως περιοχές με Ειδικού καθεστώτος. Όλες οι  Σερβικές εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο θα κηρυχθούν ανεξάρτητες. Οι περιοχές  Zvecan, Zupin Patok και Leposavic θα ενταχθούν στη Σερβία. Η περιοχή Cepotin Bazaar της Σερβίας θα γίνει μέρος του Κοσσυφοπεδίου.
Οι δύο χώρες θα διαγράψουν τα χρέη τους, ενώ η Σερβία θα αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου.
Μετά το Ναι του Βελιγραδίου και την υπογραφή των Συνθηκών ακολουθεί η Βαλκανική διώρυγα η οποία θα έχει συνολικό μήκος 650 χλμ. και θα διασχίζει Ελλάδα, Σκόπια και Σερβία καταλήγοντας στον Δούναβη και από εκεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.
Η κατασκευή της διώρυγας εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη από παρόμοιες διώρυγες στην Ευρώπη, όπως των Ρήνου – Μάινα, στη Γερμανία, Σένα – Ρόνα, στη Γαλλία και Odra-Visla, στην Πολωνία.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Βόρεια Ευρώπη θα έρθει κατά 1200 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Αιγαίο, ενώ το έργο μπορεί να αποπερατωθεί σε έξι με επτά χρόνια.
Επίσης, προβλέπεται κατασκευή υδρο-ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων κατά μήκος της διαδρομής.
Το συγκεκριμένο έργο ενισχύει τη μεταφορά προϊόντων στις αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης αλλά και του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ υποβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος των θαλάσσιων μεταφορών και ο στρατηγικός χαρακτήρας των Στενών του Βοσπόρου. Κοντά στα σύνορα Σερβίας και Σκοπίων προβλέπεται κατασκευή τεχνητού καναλιού 30 χλμ. που θα ενώνει τον Μοράβα με τον Αξιό.
Το Ελληνικό τμήμα του καναλιού, θα έχει μήκος 73 χλμ. και θα καταλήγει στον Θερμαϊκό, όπου θα λειτουργεί λιμάνι terminal. Τα 57 χλμ. θα είναι εντός της φυσικής κοίτης του ποταμού, ενώ τα υπόλοιπα μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα γίνονται σε τεχνητό κανάλι εντός του ποταμού.

Σχόλια