ΚΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΠΕΚΙΝΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Τεράστια Σερβορωσική αεροπορική και στρατιωτική βάση το Νίς.

Ανησυχεί το ΝΑΤΟ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Με στόχο την επαναφορά της πλήρους αυτονομίας της Βοϊβοντίνας, όπως αναφέρει ο Σερβικός τύπος, το Κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών (LSV) της Βοϊβοντίνας, μαζί  με τον Νενάντ Τσανάκ και τον Αλεξάνταρ Οξίτς, ανακοίνωσαν την ίδρυση του Κόμματος <<Μπροστά για  την Βοϊβοντίνα>>, διαμαρτυρόμενοι για το ότι τα Σερβικά κόμματα εμποδίζουν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, την ώρα που το LSV την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε ψήφισμα στο Σερβικό Κοινοβούλιο για τη χρηματοδότηση της Βοϊβοντίνα, ώστε να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος και η επαρχία να αποκτήσει ξανά πλήρη αυτονομία.


Από την άλλη πλευρά, Κίνα και Ρωσία, αντιτίθενται στα σχέδια του ΝΑΤΟ για διαμελισμό της χώρας σε σχέση με το Κόσοβο, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του  Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι και ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, αποδέχονται το γεγονός ότι το Βελιγράδι έχει με την πλευρά του την  Ρωσία και την Κίνα και ότι χωρίς συμφωνία μαζί τους δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση για το δικό τους κράτος.
Αλβανοί αξιωματούχοι, γνωρίζοντας ότι η ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να γίνει επειδή η Μόσχα και το Πεκίνο υποστηρίζουν την Σερβική πλευρά, αφήνουν να εννοηθεί ότι μόνο αν επιτευχθεί συμφωνία με το Βελιγράδι, θα μπορέσουν να συζητήσουν περαιτέρω.
Οπως δήλωσε ο Ενβέρ Χοτζάι: Ο Διάλογος των Βρυξελλών είναι μια πολιτική πλατφόρμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Είναι όμως σημαντικό για εμάς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Η ρωσική πολιτική  μέχρι στιγμής δεν  αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι, αν δεν επέλθει συμφωνία με το Βελιγράδι, η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Αυτό ισχύει και για την Κίνα. Εμείς θα υπογράψουμε οποιαδήποτε  συμφωνία μόνο εάν υπάρξει υποστήριξη Ρώσων και Κινέζων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις γι αυτό.
Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ρ. Χαραντινάι, αρνείται  την κατάργηση της φορολογίας 100 τοις εκατό των Σερβικών προϊόντων στο Κόσοβο, αλλά έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι το Κόσοβο δεν διεκδικεί εδάφη από την Σερβία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Προέδρου Χάσιμ Θάτσι, για προσάρτηση τριών Σερβικών δήμων στο Κόσοβο.
Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις από τη Σερβία, ούτε παραχωρούμε εδάφη μας για να αποσπάσουμε την αναγνώριση. Αν αυτός είναι όρος, τότε καλύτερα να μην μας αναγνωρίσουν, καλύτερα να μην υπάρξει συμφωνία με το Βελιγράδι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ράμους Χαραντινάι. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία με την Σερβία, γιατί η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, αποτελεί σχέδιο της Ρωσίας για να προκαλέσει προβλήματα στα Βαλκάνια, όπως είπε.
Ο Χαραντινάι προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων στο Κόσοβο, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, διότι μπορεί να ανοίξουν πολλά συνοριακά ζητήματα.
Ο επικεφαλής της επιτροπής της Σερβικής εξωτερικής πολιτικής Μίλισαβ Πάιτς, απαντώντας ανέφερε ότι το Κόσοβο  αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Πρίστινα να εξασφαλίσει  διεθνή υποστήριξη. 
Το Κόσοβο δεν διεκδικεί εδάφη από την Σερβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Προέδρου Χάσιμ Θάτσι, για προσάρτηση τριών σερβικών δήμων στο Κόσοβο.
Η Σερβική αεροπορία εχθές, δέχθηκε την δωρεά τεσσάρων αεροσκαφών MiG-29 από την Λευκορωσία στη βάση του Baranovichi. Η παράδοση των μαχητικών έγινε μετά από παρέμβαση του Πούτιν.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ S-400
Η Ρωσία έχει αναλάβει το έργο της πλήρους αναδιάρθρωσης των Σερβικών ενόπλων δυνάμεων έναντι του σχεδίου της Μεγάλης Αλβανίας και της Κροατίας, στα Βαλκάνια, ειδικά στη Μολδαβία. 
Ο Σέρβος Ταξίαρχος Σλιιβαντσάνιν. δήλωσε ότι λόγω της γεωγραφικής του θέσης το Nις, είναι ιδανικό για την οικοδόμηση ενός στρατιωτικού συγκροτήματος μεγάλης εμβάλειας, με τη βοήθεια του Πούτιν. Οδηγεί κατευθείαν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Βουλγαρίας, κατά μήκος της κοιλάδας του Μοράβα προς το Αιγαίο Πέλαγος και στο βόρειο άκρο των Σκοπίων, ενώ είναι κοντά σε Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια.
Σκοπός της Ρωσικής στρατιωτικής βάσης είναι ο έλεγχος των Βαλκανίων, και η μελλοντική εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph, ως αντιστάθμισμα στην ισχυρή παρουσία στρατού των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.

Σχόλια