2000 ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Σε στρατόπεδο στην βορειοδυτική Αλβανία, 35 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, σε έναν επαρχιακό δρόμο, 2.000 Ιρανοί τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Ιρανική αντιπολίτευση, μέλη της οργάνωσης <<Οι Μουτζαχεντίν του λαού>>, εκπαιδεύονται καθημερινά στη χρήση όπλων, τις πολεμικές τέχνες και τον ανορθόδοξο πόλεμο με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αποκαλύπτει το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. 

Άνδρες και γυναίκες που εκπαιδεύονται εκεί, μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε άλλη εποχή. Την ένοπλη ομάδα που μέχρι το 2012 χαρακτηριζόταν ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ,  τον τελευταίο καιρό πολλά μέλη της κυβέρνησης του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ την υποστηρίζουν και την αναφέρουν ως ομάδα,  MEK. 

Όπως αναφέρει το Spiegel, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πατέρα μια γυναίκας που ζει στο στρατόπεδο, οι 2.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα σε τεχνικές αποκεφαλισμών και πρόκλησης τραυμάτων. Για 30 περίπου χρόνια μέλη αυτής της οργάνωσης ζούσαν ως εξόριστοι στο Ιράκ. Το 2013 αρκετοί εξ αυτών βρέθηκαν στην Αλβανία και από το 2017 ζουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. 
Σε κάθε δωμάτιο ζουν έξι άτομα και ξυπνούν καθημερινά πριν τις 5. Έχουν στήσει ομάδα διαδικτύου, όπου χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ για να προωθούν την προπαγάνδα τους. Παράλληλα στρατολογούν νέα μέλη από το Ιράν.

Όλα γίνονται στο όνομα του Μασούντ Ρατζαβί, για τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τη ζωή του μετά το 2003. Κανείς δεν γνωρίζει εάν είναι ζωντανός. Υπάρχει μόνο σε φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1990, που δείχνουν έναν άνδρα με χακί στολή και μουστάκι.  

Οι 2000 άνθρωποι που ζουν στο στρατόπεδο αποτελούν ένα μόνο μέρος του κινήματος που καθοδηγείται από την Μυριάμ Ρατζαβί,λ τη σύζυγο του εξαφανισμένου ηγέτη του κινήματος. Η 65 ετών Μυριάμ, κινείται ανάμεσα στο γραφείο της στο Παρίσι και την Αλβανία, από όπου καθοδηγεί τον πολιτικό βραχίωνα του κινήματος , το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ.  Σύμφωνα με τον Spiegel διαθέτει πολλά γραφεία, όπως στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.  

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η οργάνωση λαμβάνει χρηματική υποστήριξη από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα του περιοδικού Spiegel γιατί τους ανέχονται. 

Το ερώτημα γιατί στην Αλβανία, η απάντηση μάλλον είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον βοήθησε να βρεθεί λύση μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τελικά η Αλβανία συμφώνησε να αποδεχθεί ορισμένα μέλη της ομάδας. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ δώρισαν 20 εκατ. δολάρια στην Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ και δεσμεύτηκαν για αναπτυξιακή βοήθεια στην χώρα.

Σχόλια