ΠΑΖΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ

Με την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να μην συμμετάσχει στις  κοινοβουλευτικές  διαδικασίες τροποποίησης του Συντάγματος των Σκοπίων, που σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής της γειτονικής χώρας  η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 ημέρες (τρεις ημέρες για κάθε μία από τις τέσσερις προτεινόμενες τροπολογίες) και με την εκτίμηση των Ζόραν Ζάεφ  και του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου, τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο για την επόμενη μέρα, αφού χρειάζονται 80 από τους 120 βουλευτές για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές.  Αρκεί να αναφερθεί ότι στην ψηφοφορία στις 19 Οκτωβρίου 2018, η κυβέρνηση Ζάεφ είχε καταφέρει να εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία 80 βουλευτών, με την στήριξη τεσσάρων βουλευτών της αλβανικής αντιπολίτευσης και οχτώ της σλαβικής αντιπολίτευσης που στη συνέχεια διαγράφτηκαν από το VMRO.

Αυτή την ώρα ο Ζάεφ θα πρέπει να ικανοποιήσει για να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο Σύνταγμα, τους Αλβανούς των Σκοπίων. Εδώ λοιπόν και αρκετές μέρες, το θέμα συζήτησης είναι πως θα αποκτήσουν οι Αλβανοί δική τους οντότητα και το ρόλο που θα παίξουν στην κυβέρνηση από εδώ και στο εξής.

Η πρόταση από πλευράς του Σκοπιανού πρωθυπουργού είναι η αναφορά σε <<πολίτες της Μακεδονίας, του Μακεδονικού λαού, πολίτες που κατοικούν εντός των συνόρων της χώρας και αποτελούν μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού κλπ>>  να αλλάξει καθώς θεωρήθηκε ότι υποβαθμίζει τους Αλβανούς εμφανίζοντας τους ως προσωρινούς κατοίκους της χώρας και η διατύπωση να είναι <<πολίτες της Μακεδονίας, λαός της Μακεδονίας και μέρος του Αλβανικού λαού κλπ>>.

Μία άλλη αλλαγή αφορά την τροπολογία 36 του άρθρου 49 για την Διασπορά. Η νέα αναφορά προτείνεται να είναι <<Διασπορά του Μακεδονικού λαού και των άλλων ομάδων -κοινοτήτων που ζουν στην χώρα>>.

Σχετικά με τις προτάσεις του, ο Ζάεφ δήλωσε ότι η αναφορά σε εθνικότητα <<Μακεδονική - πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας>> δεν προδικάζει εθνότητα, αλλά γίνεται για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Αλβανικού στοιχείου, ότι η έλλειψη αναφοράς Αλβανικής ταυτότητας στην εθνικότητα, ήταν κίνηση που τους αφομοίωνε στο <<Μακεδονικό>> στοιχείο.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς,  έχουν καταθέσει τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος. Το BESA ζητά να ξεκαθαρίζεται ότι το κράτος δεν είναι μονοεθνικό, όπως αφήνει να εννοηθεί η πρόβλεψη για την υπηκοότητα (Μακεδονική - πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας).

Η Συμμαχία για τους Αλβανούς ζητά την συνταγματική κατοχύρωση της χρήσης της Αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια, να προστεθεί στο προοίμιο του Συντάγματος δίπλα στις λέξεις ανεξάρτητη και κυρίαρχη η λέξη πολυεθνική και η αναφορά σε  <<Μακεδονικό λαό>> να αντικατασταθεί από αναφορά σε πολίτες, προκειμένου να τονιστεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κράτους.
Βασική παράμετρο του Σκοπιανού ζητήματος αποτελεί το ερώτημα κατά πόσο οι Αλβανοί μπορούν να ενταχθούν στην κρατική δομή της ΠΓΔΜ ή θα μεταβληθούν σε παράγοντα αποσταθεροποίησης στην νότιο Βαλκανική, δεδομένης της γειτνίασης της χώρας αυτής με το Κοσσυφοπέδιο και του άμεσου ενδιαφέροντος της μετακομμουνιστικής Αλβανίας για τους ομοεθνείς στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


Σχόλια