ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ


Η αιχμή του Δόρατος

2009. Η επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου και κάποιων άλλων πολιτικών της εποχής, ότι η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο, ξαφνικά σταματάει και το μοιρογνωμόνιο επιτέλους δείχνει μοίρες. Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων λαμβάνει σάρκα και οστά και περίοπτη θέση στις σελίδες του έγγραφου τύπου. Στιγμές που ο Ελληνικός λαός θα μάθαινε να ζεί με λιτότητα, φθηνό μεροκάματο και φτώχεια, λόγω μνημονίων και πολιτικής υποδούλωσης.

Η Χίλαρι Κλίντον επισκέπτεται την Ελλάδα, επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου και ασκεί πιέσεις για την ενέργεια. Και αυτοί της πολιτικής σκηνής που διερύγνυαν τα ιμάτιά τους ότι κάτω από την γή και τις θάλασσες του τόπου υπάρχει ενεργειακό κενό, δημιουργούν κυβερνητική υπηρεσία για τις έρευνες, τη διαχείριση των προσφορών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέσω γεωτρήσεων.

Η εφαρμογή ξεκινάει το 2011. Και όσοι μιλούσαν για πετρέλαια και φυσικό αέριο στην Ελλάδα, παύουν να είναι γραφικοί, δια άγραφου νόμου. Αλλά και στις μέρες μας, η παρουσία συγκεκριμένων Ελλήνων σε αμερικανικά ιδρύματα όπως σε αυτό του Κλίντον που φιλοξένησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση των Αμερικανών προς τη χώρα μας, όταν μυριστούν ότι έφθασε η ώρα της εκμετάλλευσης του εδαφικού πλούτου εντός των χωρικών μας υδάτων. Άμεσα αμερικανικές εταιρείες, αρχίζουν την δραστηριότητά τους, απόλυτα ελεγχόμενη από αμερικάνικα fund.

Ο Richard Morningstar, ειδικός απεσταλμένος το 2012 της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, εμφανίζεται και κάνει τις προτάσεις του: Οι ΗΠΑ θα λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά τα έσοδα θα μοιρασθούν ως εξής: 20% στην Ελλάδα , 20% στην Τουρκία και στην Noble Energy του Χιούστον (NBL) το 60%.


Σήμερα άλλωστε η παρουσία συγκεκριμένων Ελλήνων στα αμερικανικά ιδρύματα όπως σε αυτό του Κλίντον που πρόσφατα φιλοξένησε και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει τη συνεργασία στη διεκδίκηση του ελληνικού πλούτου.
Είναι άραγε τυχαία η παρουσία των αδερφών Παπανδρέου στην εκδήλωση του Κλίντον;
Τα διπλωματικά όπλα της Αμερικής είναι συγκεκριμένα:
-Η Τουρκία έχει ήδη απειλήσει ανοικτά την Ελλάδα να μη συνεχίσει τις έρευνες στο Αιγαίο. Οπότε η Ελλάδα χρειάστηκε στήριξη κάτι το οποίο θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να παράσχουν.
Μάλιστα ο άνθρωπος του Μπιλ Κλίντον, ο Richard Morningstar (ειδικός απεσταλμένος το 2012 της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για «θέματα ενέργειας στην Ευρασία») είχε κάνει τις προτάσεις του εμφανέστατα για να κερδίσουν οι ΗΠΑ από αυτήν τη διπλωματική τρομοκρατία:
-Θα λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά τα έσοδα θα τα μοίραζαν ως εξής: 20% στην Ελλάδα , 20% στην Τουρκία και στην Noble Energy του Χιούστον (NBL) να πάει το 60%.
Ο ίδιος πιέζει την Αθήνα να εγκαταλείψει την γραμμή προσέγγισης με τη Μόσχα, και το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο σκληρό όταν έξω από το Ισραήλ και την Κύπρο ανακαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Εξ΄άλλου, από το 2010, ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι, εργάζεται για λογαριασμό του ίδιου, του πεθερού του και φυσικά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Με τη βοήθεια της Goldman Sachs, κυνηγά επενδυτικές ευκαιρίες, θέτοντας την Ελλάδα ως πρώτη επιλογή για τον ορυκτό της πλούτο και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, με οδηγό την σύμβαση Cooper,  η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή, όταν ο Πρόεδρος Κλίντον επισκέφθηκε τη χώρα μας το 1999 με ομάδα επιχειρηματιών από τη χώρα του, με πρόθεση όπως είχε δηλώσει ο ίδιος να επενδυθούν 100 εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα αποκρατικοποιήσεων, παίρνοντας φιλέτα από την Ελλάδα.

Τα χρόνια πέρασαν, οι μυστικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται κι ενώ το χρέος της Ελλάδας έφερε κοινωνικές εκτροπές και νεομεσαίωνα, τα πετρέλαια έπεσαν και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής Ντιρκ Μιούλερ αποκάλυψε μεταξύ των άλλων το σχέδιο της τρόικας για δέσμευση των πετρελαίων της χώρας ως εγγύηση στο χρέος, ότι δηλαδή συνέβη και με την Κύπρο.

Από την ανακοίνωση το 1991 του τότε αμερικανού πρέσβη Μάϊκλ Σωτήρχου στον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ότι η Ουάσιγκτον έχει σχεδιάσει την ελληνοτουρκική συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου, μέχρι το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική του Μπαράκ Ομπάμα και τα σημερινά πήγαινε-έλα, η εστίαση των γεγονότων είναι σαφής για το τι θέλουν οι ΗΠΑ.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ??.... Το αποκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τον περασμένο Μάιο μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις του: Δε σας κρύβω ότι η Ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ στα θέματα συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία government to government agreement (κυβερνητική συμφωνία) με τις ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν σε μία λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό ότι αν προχωρήσουμε σε μία συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μία γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα.

ΜΑΚΡΥΑΝΙΔΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Σχόλια