ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ - ΣΗΜΙΤΗΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ....ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

Σύμφωνα με τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τα ημερολόγια της ιδιαιτέρας του Αικατερίνης Τσακάλου, τα οποία εμπεριέχονται στη συμπληρωματική δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου που δόθηκε χθες στα κόμματα, συνεχείς επαφές είχαν στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη με τονφυγόδικο Μιχ. Χριστοφοράκο της Siemens κατά την περίοδο της τελευταίας τετραετίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και ιδιαίτερες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Τα αλλεπάλληλα ραντεβού και οι τηλεφωνικές επαφές, περισσότερες από 300, έχουν αποκαλυφθεί από το 2010 και ως επί το πλείστον αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, δηλαδή μετά το 2004. Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι αυτά βρίσκονται στη συνέχεια των ημερολογίων της κας Τσακάλου, τα οποία φθάνουν μέχρι και το 2009 και τα οποία δεν εμπεριέχονται στη δικογραφία που βρίσκεται στο γραφείο 131 της Βουλής.
Όπως αποκάλυψε το Έθνος, από την κατάθεση της Αικατερίνης Τσακάλου, προκύπτει με βάση τα ημερολόγια που η ίδια τηρούσε, ένα μήνα πριν ανοίξουν οι τεχνικές προσφορές και εν συνεχεία σι οικονομικές για την προμήθεια συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i, ο επικεφαλής της Siemens είχε ραντεβού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Γιάννο Παπαντωνίου μαζί με τον Steven Weiss τεχνικό σύμβουλο της SAIC που συνεργαζόταν με τη Siemens και στις 18 και 21 του ίδιου μήνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.
Ακολούθησε στις 5.11 τηλεφώνημα από το γραφείο του Γ. Παπαντωνίου ενώ στις 20.11 η γραμματέας πήρε εντολή από τον Μ. Χριστοφοράκο να επικοινωνήσει με την ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να ρυθμιστεί συνάντηση το ταχύτερο δυνατό.
Την ίδια ημέρα έγινε τηλεφώνημα από το γραφείο του Γ Παπαντωνίου ενώ στις 4.12.2002 υπήρξε νέο ραντεβού με τον S. Weiss. Στις 10.2.2003 υπάρχει στο ημερολόγιο της Αικ. Τσακαλου σημείωση «ΚΥΣΕΑ Σκανδαλίδης Τσοχατζόπουλος Παπαντωνίου».
Με βάση τα ημερολόγια της η πρώην γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου έχει καταθέσει ότι κατά το 2001 υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του προϊσταμένου της με τον Θόδωρο Τσουκάτο ενώ κάποια στιγμή υπήρξε και συνάντηση στο γραφείο του δεύτερου.
Ακολούθησαν επικοινωνίες με τον Γ. Παπαντωνίου, συνάντηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα σε Μ. Χριστοφοράκο και Θ. Τσουκάτο.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2003 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να ανακηρύξει την κοινοπραξία SAIC ως προσωρινό ανάδοχο γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση της ανταγωνίστριας Thales Raytheon Systems Company TRS η οποία την αμέσως επόμενη ημέρα έστειλε επιστολή npoς τον ίδιο τον Κ. Σημίτη διαμαρτυρόμενη γιατί το ΚΥΣΕΑ δεν έλαβε υπόψη τη συγκριτική αξιολόγηση των ανταγωνιστικών οικονομικών προσφορών. Το πολιτικό γραφείο του τότε πρωθυπουργού διαβίβασε την επιστολή στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης με την επισήμανση να ληφθεί υπόψη.
Στο τμήμα των ημερολογίων  καταγράφονται πολλές επαφές του Μ. Χριστοφοράκου σε ορισμένες περιπτώσεις και συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της διακυβέρνησης Σημίτη όπως με τους Χρίστο Βερελή και Τάσο Μαντέλη, αλλά και με τον Νίκο Χριστοδουλάκη για τον Σκαραμαγκά.
Από τα ημερολόγια της Αικ. Τσακάλου προκύπτουν συνεχείς επαφές και με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ακόμη δεν ήταν βουλευτής. Στα ημερολόγια αναγράφεται περιστασιακά και το όνομα Grabovski, προφανώς της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι πυκνές επικοινωνίες με την οικογένεια επιβεβαιώνουν τις στενές σχέσεις με τον φυγόδικο Μ. Χριστοφοράκο ακόμη και σε κοινωνικό επίπεδο αφού σε μια αναφορά τονίζεται ότι «λείπουν άτομα από το τραπέζι της Μπακογιάννη» (12.3).
Έναν μήνα νωρίτερα υπάρχει άλλη σημείωση με αναφορά «να κάνει κάτι για Μπακογιάννη». Στο σημειωματάριο της Αικ. Τσακαλου υπαρχει αναφορά στο όνομα Κώστας Μπακογιόννης με επισήμανση για «ασύρματο internet και laptop».
Στο ημερολόγιο υπάρχει και η ακόλουθη γραπτή αναφορά «Ζαφειριάδης Μπακογιάννη σημείωμα με προδιαγραφές του συστήματος Tetra για τη δημοτική αστυνομία».
Σε άλλο σημείο το ημερολόγιο εμφανίζει τον κ Κλάδη να θέλει ραντεβού για τον Κ. Μητσοτάκη
Στη σελίδα 3 Φεβρουαρίου 2003 υπάρχει σημείωση «PC Μητσοτάκη», στις 26 Μαΐου της ίδιας χρονιάς σημείωση «Brief Μητσοτάκης». Στη σελίδα της 24ης Οκτωβρίου 2003 υπάρχει η σημείωση «Δώρο Μητσοτάκη».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Οι αντιδράσεις για τη χρήση των επίμαχων σημειώσεων είναι έντονες και συνεχείς, από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκαν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η υπεράσπιση στην υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens, δικογραφία που δικάζεται σε πρώτο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έχει τοποθετηθεί κατά των ημερολογίων, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να φανεί αν πράγματι έλαβαν χώρα τα συγκεκριμένα ραντεβού ή αν αναβάλλονταν και κυρίως τι ειπώθηκε κατά τη διάρκειά τους.
Η Αικατερίνη Τσακάλου καταθέτοντας ως μάρτυρας είχε αναφέρει ότι οι τυχόν επανειλημμένες εγγραφές δεν σημαίνουν αντίστοιχες επικοινωνίες, αλλά στα ημερολόγια καταγράφονται γεγονότα είτε βολεύουν είτε όχι, καθώς το 98% όσων καταγράφονται έχουν πραγματοποιηθεί.

Σχόλια