ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ

ΗΠΑ, Ιταλία, Ισραήλ, Αυστραλία, Αυστρία, Ελβετία,Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, δεν υπογράφουν το σύμφωνο για τη μετανάστευση του ΟΗΕ, στη διάσκεψη για τη διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Μαρόκο.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δήλωσε ότι θα απέχει σε μια ψηφοφορία η οποία θα ακολουθήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία, η οποία έχει ήδη εγκριθεί, αναφέροντας: <<Σε αυτό το στάδιο η Βουλγαρική κυβέρνηση πιστεύει πως η απόφαση να μην υπογράψει την Παγκόσμια Σύμβαση για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση, προστατεύει στον μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της>>.

Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία, έχουν απορρίψει τη συμφωνία, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η προστασία των μεταναστών, η ενσωμάτωσή τους σε νέες χώρες και η επιστροφή τους στις πατρίδες τους.  Η συμφωνία αυτή εγκρίθηκε τον Ιούλιο και από τα 193 μέλη εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποχώρησαν πέρυσι.

Η Αυστρία έχει αντιταχθεί εξ΄αρχής στο σχετικό σύμφωνο του ΟΗΕ, ενώ το θέμα έχει προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο. Οι Φλαμανδοί εταίροι του  πρωθυπουργού Ζαν Μισέλ έβαλαν βέτο απειλώντας ακόμα και με πτώση της κυβέρνησης. 
Πολλές αντιδράσεις υπάρχουν στην Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στην Ελβετία, η κυβέρνηση της Βέρνης είχε ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου ότι θα προσυπογράψει το σύμφωνο γιατί έτσι κι αλλιώς εφαρμόζει τις αρχές του, αλλά έκανε πίσω μετά από έντονες αντιδράσεις στη Βουλή. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη διάσκεψη δεν θα παρευρεθούν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, και η Αυστραλία.

Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Η καγκελάριος Μέρκελ σχετικά με το θέμα, έκανε πριν λίγες μέρες μια παθιασμένη ομιλία στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, καλώντας τους βουλευτές να στηρίξουν το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, καθώς όπως είπε είναι η σωστή προσπάθεια απάντησης, προκειμένου να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα διεθνώς, αλλά και μεταξύ μας. Η Μέρκελ βρίσκει απέναντί της όχι μόνο την Εναλλακτική για τη Γερμανία, αλλά βουλευτές και από το δικό της κόμμα.
Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
Προεκλογικά ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έκανε λόγο για ανθρώπινα σκουπίδια που κατέκλυσαν την Ευρώπη, υποσχόμενος όμως άσυλο στους Κουβανούς που ξεφεύγουν από την κομμουνιστική δικτατορία όπως είπε. Μετά τη νίκη του στις εκλογές, δήλωσε ότι θα αλλάξει το νόμο των προκατόχων του που έκανε τη Βραζιλία μια χώρα χωρίς σύνορα. Δεν μπορούμε είπε ο Μπολσονάρο να επιτρέψουμε την αδιάκριτη είσοδο όλων εκείνων που έρχονται εδώ, μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να έρθουν.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΡΑΜΠ
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν πέρυσι τον Δεκέμβριο από τις συνομιλίες για το σύμφωνο μετανάστευσης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος από το βήμα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο,  περιέγραψε την ανεξέλεγκτη μετανάστευση ως απειλή για την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε σε συμμορίες που διακινούν παράνομα ανθρώπους και ναρκωτικά κάνοντας λόγο για έναν φαύλο κύκλο εγκλήματος, βίας και φτώχειας. Και αυτό όπως είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενίσχυση των εθνικών συνόρων. 

Σχόλια