Ιδιαίτερο θόρυβο προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Ουάσινγκτον, ο οποίος δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και τον υφυπουργό Εξωτερικών, ότι η συμφωνία των Πρεσπών με την οποία αυτός διαφωνεί κάθετα και δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί στην Ελληνική Βουλή, δεν θα προχωρήσει στα Σκόπια. Και παρουσίασε και ανέλυσε ένα Plan B όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, το οποίο χωρίς να αγγίζει το θέμα του ονόματος και τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, θα θωρακίζει τα Βαλκάνια από την Ρωσική διείσδυση και θα εγγυάται την σταθερότητα στα Σκόπια, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Επίσης πρότεινε επίσημα στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέϊμς Μάτις, να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις, εκτός της Σούδας και σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα και Κάρπαθο. Ως γνωστόν από το 2015 ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει προτείνει να κατασκευαστεί βάση στην Κάρπαθο. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ανέφερε πως τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, με αποτέλεσμα τη συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.
Η επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσινγκτον ήταν επίσημη κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του. Ο υπουργός Άμυνας, μετέβη στις ΗΠΑ ως μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε, ανακοινώνοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου