ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.
ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.


TIMES ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ: Ρωσία όσο και η Δύση, είχαν ρόλο στο χθεσινό δημοψήφισμα στη Μακεδονία, το οποίο σε τεχνικό επίπεδο αφορούσε την επίσημη ονομασία της πΓΔΜ. Κρίνοντας από τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κερδίσει στα σημεία. H πολιτική επιστρέφει στα Βαλκάνια Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απέτυχε να φθάσει στο 50%, το οποίο είναι αναγκαίο για την εγκυρότητά του. Η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά η σημασία της κατέστη σαφής, όταν τόσο ο Αμερικανός υπ. Άμυνας, Τζειμς Μάτις, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, παρότρυναν δημοσίως τη θετική ψήφο. Η Ελλάδα είχε αντιταχθεί σε κάθε αναφορά στον όρο Μακεδονία στο όνομα της χώρας, τονίζοντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ουδεμία σχέση είχε με την πΓΔΜ και ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων σφετεριζόταν τον Έλληνα ήρωα, ίσως με βλέψη εδαφικών διεκδικήσεων. Αν το δημοψήφισμα κηρυχθεί επισήμως άκυρο είναι πιθανό η κυβέρνηση των Σκοπίων να δυσκολευθεί στη συγκέντρωση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να ανοιχθεί προς τη Δύση και ενδέχεται να διεξαχθούν νέες εκλογές.
BILD: Η Μακεδονία συνεχίζει να λέγεται Μακεδονία. Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για το ονοματολογικό ήταν ανεπαρκής. Το δημοψήφισμα στη Μακεδονία για την αλλαγή του ονόματος και η ενσωμάτωση της μικρής βαλκανικής χώρας στη Δύση έχει αποτύχει. Κατά την ψηφοφορία, μόλις περίπου το 34% των 1,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν στην κάλπη. Για το κύρος του δημοψηφίσματος, περισσότερο από το 50% των ψηφοφόρων θα έπρεπε να συμμετέχουν.
WΑSHINGTON POST: Σε πολιτική κρίση έχει βυθιστεί από χθες η Μακεδονία, καθώς η συμμετοχή στο δημοψήφισμα υπήρξε ανεπαρκής, ενώ εγείρεται πλέον η προοπτική να αποκλειστεί η μικρή Βαλκανική χώρα για πολλά χρόνια από τους οργανισμούς της Δύσης. Μόλις το 37% των εγγεγραμμένων προσήλθε στις κάλπες και το Ναι έλαβε το 91% των ψήφων. Το Κρεμλίνο και Δυτικοί ηγέτες παρακολούθησαν πολύ στενά την έντονη προεκλογική περίοδο, επειδή η έκβαση του δημοψηφίσματος θα καθόριζε την γεωπολιτική κατεύθυνση των Βαλκανίων σε μια εποχή σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα αποτελεί επιτυχία για την δημοκρατία και για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Η Ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε αντιφατικό το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι το σέβεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η συμφωνία. 

WΑLL STREET JOURNAL: Η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας της Μακεδονίας, έθεσε εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι ενέκριναν τη συμφωνία με συντριπτική πλειοψηφία. Η εξέλιξη συνιστά πλήγμα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που επιθυμούσαν να υπάρχει ισχυρότερη λαϊκή υποστήριξη. Η αποχή κάνει δύσκολη για τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας για την έγκριση των απαιτούμενων συνταγματικών τροποποιήσεων. Ο Ζάεφ δήλωσε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές, αν δεν λάβει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που έχουν επενδυθεί σε αυτή την υπόθεση, κανείς δεν θέλει να τα απεμπολήσει και να αφήσει την Μακεδονία κλειδωμένη για άλλα 20 χρόνια.

ΝEW YORK TIMES: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπήρξε ηχηρότατα αντιφατικό, ωθώντας και τις δύο πλευρές να ισχυριστούν ότι νίκησαν.
Ωστόσο, η χαμηλή συμμετοχή δυσκολεύει την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα από το κοινοβούλιο. Η μειωμένη συμμετοχή δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση και στη Δύση, που είχε πιέσει πολύ για να υπάρξει μια στιβαρή λαϊκή εντολή, αν και το κυβερνών κόμμα έχει την πεποίθηση πως θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στο κοινοβούλιο για την έγκριση της αλλαγής της ονομασίας της χώρας. Το ζήτημα αυτό δίχασε την Μακεδονία, ενώ Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Ρωσία κινήθηκε δραστήρια για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, διενεργώντας εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω Διαδικτύου. Στην Ελλάδα, η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από τις διαδηλώσεις, ήταν η συντηρητική Εκκλησία της Ελλάδος και υπερεθνικιστές, μεταξύ των οποίων και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρωσία και ολιγάρχες που διατηρούν δεσμούς με το Κρεμλίνο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο υποδαυλίζοντας διαδηλώσεις. Οι διαμαρτυρίες στην Μακεδονία υπήρξαν μικρότερες, αλλά το ίδιο τοξικές.
SUDDEUTSHE ZEITUNG: Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας της Ελλάδας. Αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα πέραν πολιτικών παρατάξεων προς το συμφέρον της χώρας επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Le Monde: Η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση είναι σαφής. Στόχος του Ζόραν Ζάεφ είναι πλέον να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύo τρίτων στο κοινοβούλιο για την συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτάσσει η συμφωνία των Πρεσπών. Η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε μία Ευρωπαϊκή Μακεδονία, την ώρα που μερικές εκατοντάδες αντίπαλοι της συμφωνίας γιόρταζαν την νίκη τους μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια, ενώ ο ηγέτης του VMRO-DPMNE δήλωνε ότι η αρνητική ψήφος σε συνδυασμό με την αποχή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση. Ενα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεώρησε ταπείνωση να πρέπει να αναγκασθεί να αποδεχθεί μία τόσο θεμελιώδη αλλαγή, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία επιτρέπει στα Σκόπια να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το επίθετο «Μακεδονικός» και να αναφέρονται σε «Μακεδονική γλώσσα». Το ζήτημα της ταυτότητας δεν είναι το μόνο που ευθύνεται για το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση εκκινούσε με ένα βαρύ μειονέκτημα, το ζήτημα των εκλογικών καταλόγων, που έχουν καταρτισθεί βάσει απογραφής που έγινε πριν από 16 χρόνια και έκτοτε η χώρα έχει χάσει 300.000 έως 400.000 κατοίκους της που έχουν μεταναστεύσει.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε: Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας δεν κατάφερε να φθάσει το όριο συμμετοχής. Απέτυχε να εξασφαλίσει το 50% της συμμετοχής που απαιτείται για να καταστεί η ψηφοφορία έγκυρη, δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής  Όλιβερ Ντερκόσκι και συνέχισε λέγοντας, ότι  σε αυτό το δημοψήφισμα είναι σαφές ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί.
Bloomberg: Η νίκη του Ναι είναι η μεγαλύτερη από όλες τις νίκες οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος στη νεότερη ιστορία της πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απείλησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα, αν δεν εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας, μετά το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πάντως σκιάστηκε από τη χαμηλή συμμετοχή. Η Μόσχα αντιτίθεται σε κάθε περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας στην πρώην σφαίρα επιρροής της. Το 91% όσων ψήφισαν, στήριξαν τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας. Η συμμετοχή ανέρχεται στο 37%. Το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν προς το αποτέλεσμα.

Σχόλια