ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ

ΣΕ ΑΜΗΧΑΝΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 36,79%. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ ΝΑΙ 91,37%
Παρά τη στήριξη από το Αλβανικό στοιχείο των Σκοπίων στην κυβέρνηση Ζάεφ, την Ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρη τη Δύση, ένας στους τρείς πολίτες της γειτονικής χώρας συμμετείχε στο δημοψήφισμα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Ζάεφ απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας πως η Συμφωνία θα πάει στη Βουλή για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Ανέφερε ότι  η συμμετοχή των 600 χιλιάδων και πλέον πολιτών είναι  μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία που επέλεξε. 
Η επόμενη κίνηση είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος τον Ιανουάριο, αφού η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από 95 ημέρες με όριο τις 106. Για να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα πρέπει να υπερψηφιστούν τουλάχιστον από 80 βουλευτές σε σύνολο 120. Εάν δεν συμβεί αυτό, τα Σκόπια θα οδηγηθούν σε εκλογές.
Το VMRO DPMNE που μίλησε πρίν τις κάλπες για ψήφο κατά συνείδηση, κατήγγειλε και νοθεία. Με επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για παράνομη συμπλήρωση καλπών στο Saraj και συγκεκριμένα στα χωριά Laskarci και Radusha, διερωτόμενο πως προέκυψαν 500 ψήφοι σε 2 ώρες, κάτι που σημαίνει μία ψήφος ανά 14 δευτερόλεπτα!!

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινωνώντας με τον Ζάεφ, τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας, όπως είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που χαρακτήρισε το δημοψήφισμα συμβουλευτικό, ζητώντας να διαφυλαχθεί η δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέροντας: Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σχόλια