ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΤΟ 34.8% ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, ένας στους τρεις Έλληνες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, όταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ ένας στους πέντε πολίτες βιώνει την ίδια κατάσταση. Η Βουλγαρία με 38,9% του πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθεί η Ρουμανία με 35,7% και στην τρίτη θέση η Ελλάδα με το 34,8% του πληθυσμού της, δηλαδή 3.701.800 άτομα.
Περίπου 113 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βρίσκονταν το 2017 σε αυτή την  κατάσταση, που αντιστοιχεί στο 22,5% του πληθυσμού της ΕΕ. Τα στοιχεία αφορούν πολίτες που αντιμετωπίζουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω καταστάσεις: είτε ο πολίτης θεωρείται φτωχός, δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας, δηλαδή στερείται βασικών αγαθών ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είτε ζει σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει μόνιμη εργασία.
ΠΟΤΕ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Όταν ζεί με ατομικό εισόδημα κάτω από 4.560 ευρώ ετησίως ή 9.576 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών και ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο εκτιμήθηκε σε 7.600 ευρώ.
ΥΛΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ
Υπάρχει και ένα ποσοστό 21,1% που βρίσκεται σε υλική στέρηση, δηλαδή δυσκολία ικανοποίησης έκτακτων οικονομικών αναγκών, τεσσάρων τουλάχιστον βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το σύνολο των εννέα:
(1) Δυσκολίες ανταπόκρισης στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου κλπ.), δόσεις πιστωτικών καρτών ή δόσεις δανείου για οικοσκευή, διακοπές κ.ά., ή αγορές με δόσεις κύριας κατοικίας 
(2) Οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών
(3) Οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας
(4) Οικονομική αδυναμία για αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 384 ευρώ 
(5) Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν τηλέφωνο (περιλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο) 
(6) Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση 
(7) Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν πλυντήριο ρούχων 
(8) Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο και 
(9) Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια η φτώχεια στη χώρα μας θα επιδεινωθεί, με  αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Αδυναμία αποπληρωμής υποχρεώσεων, περιορισμός της ανάπτυξης, κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία ήτοι μεταξύ 18-64 ετών, καθώς ανέρχεται σε 38,6%.
ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 
Το  20,9% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συναντιέται με φίλους ή συγγενείς για ένα γεύμα ή ένα ποτό τουλάχιστον μια φορά το μήνα. 
Το 26,6% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. 
Το 46,2% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι. (Το ποσοστό εκτιμάται στο 70,0% για το φτωχό πληθυσμό και στο 40,4% για τον μη φτωχό πληθυσμό)
Το 5,5% του πληθυσμού δε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο για οικιακή χρήση λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας. 
Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 26,0%. (45,3% για τα φτωχά νοικοκυριά και 21,5% για τα μη φτωχά νοικοκυριά). 
Το 78,3% των φτωχών νοικοκυριών και το 47,3% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου 384 ευρώ.
Έντυπη

Σχόλια