ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ο Νίκος Κοτζιάς παραδίδοντας το Υπουργείο Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα, πέρα απο τις ευχαριστίες για τη συνεργασία τους, ανακοίνωσε και την έναρξη της διαδικασίας για την επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, από τους Οθωνούς, το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας, μέχρι και τα Αντικύθηρα. Τι σημαίνει αυτό. Η Ελλάδα έχει 6 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή εκτός από τις περιπτώσεις όπου η απόσταση της Ελληνικής ακτής από την απέναντι Τουρκική είναι πιο μικρή. Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζεται ο κανόνας της μέσης γραμμής. Δηλαδή η μέση απόσταση των ακτών των δύο χωρών. Αυτό συμβαίνει στις ανατολικές ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μ.
Με το άρθρο 2 του Ν.2321/1995 της Σύμβασης του Δικαίου της Θαλάσσης, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρουμένης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν. μιλίων. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν έχει ασκήσει αυτό της το δικαίωμά λόγω απειλής πολέμου από την Τουρκία, η οποία με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης πού έλαβε χώρα στις 8/6/1995, θεωρεί ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 μίλια των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ίδια όμως έχει ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1964 στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι με την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα νησιά του Αιγαίου στα 12 ν. μίλια θα αποκλειστούν οι Τουρκικές ακτές από την πρόσβασή τους στη θάλασσα, ψευδόμενη, αφού της παρέχεται το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης. Επίσης, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις περί θαλασσίων στενών για την πλήρη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας.
ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ.
Ένα άλλο επιχείρημα της Τουρκικής πλευράς είναι ότι με την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ανατρέπεται η Συνθήκη της Λοζάνης στο Αιγαίο, αλλά ψεύδεται για άλλη μία φορά, εφόσον γνωρίζει ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων δεν είναι κάτι στατικό αλλά καθορίζεται κάθε φορά με βάση το βεληνεκές των όπλων που μπορούν να προσεγγίσουν μια ακτή. Η συνθήκη αυτή υπογράφτηκε το 1923, τότε που  ίσχυαν διεθνώς τα 3 ν. μίλια ως χωρικά ύδατα. Αργότερα έγιναν 6 και σήμερα έχουν καθιερωθεί στα 12.
Η Ελλάδα προχώρησε το 2014 στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης στον επίσημο καθορισμό των ορίων θαλάσσιων οικοπέδων χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ, καταθέτοντας όμως στον ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες των περιοχών παραχώρησης . Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών σε ολόκληρη την επικράτεια. Ξεκινά από το Ιόνιο πέλαγος και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει στη περιοχή της Κρήτης. 

Σχόλια