ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΡΟΤΟΝΤΑ !!

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα του Δημοσίου, το 0,39% της επιφάνειας της Ελλάδας, στο Υπερταμείο των δανειστών, στις 19 Ιουνίου. Η αξία των ακινήτων υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στα 25 δις ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε πρωτεύουσες των νομών της Ελλάδας.  Τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται στο Υπερταμείο, σε περίπτωση που στο μέλλον η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά με την οποία κατονομάζεται η Λυδία Κονιόρδου ως υπαίτια  για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016, καθώς κατήρτησε τις λίστες την περίοδο που ήταν υπουργός: Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω. Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Χανιά, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, βρίσκονται στον κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να εκδώσει τις σχετικές πράξεις και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου.
Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε μόνο τον αριθμό ΚΑΕΚ των παραπάνω ακινήτων.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Νέα αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που ζητά με σημερινή του ανακοίνωσή νέα υπουργική απόφαση  που να διασφαλίζει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας, αποσαφηνίζοντας τις σημερινές γκρίζες ζώνες που δημιουργούν οι προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018).
"Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Σ.Ε.Α. ως «κινδυνολόγων» και να υποβαθμιστεί το θέμα, στην πραγματικότητα οι απαντήσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο", σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ρίχνοντας αιχμές κατά της κ' Ζορμπά, που έκανε λόγο για «κινδυνολογίες», επιμένοντας ότι μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., είναι μια νέα Υπουργική Απόφαση ή Υπουργικές Αποφάσεις.
"Προηγουμένως απαιτείται", συνεχίζει ο ΣΕΑ, "η άμεση ταύτιση των σχετικών κωδικών αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), με σύνταξη και δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία". Ζητά επίσης να διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση ότι θα εξαιρεθεί η μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και άλλων συναφών ακίνητων αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που συμπεριλαμβάνονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, για τα οποία η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. αποδέχεται (στο από 19/9/2018 Δελτίο Τύπου) ότι ακόμη και αν εξαιρεθεί η μεταβίβαση κυριότητας, η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. διατηρεί την διαχείρισή τους και επομένως την νομή τους.
Ανάμεσα σε αυτά, το σοκαριστικό είναι ότι εμπεριέχονται το Μέγαρο Τσίλλερ-Νομισματικό Μουσείο, ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα, αποθηκευτικοί χώροι φύλαξης αρχαιοτήτων σε πολλούς νομούς και πόλεις κ.λπ, συνολικά 71.000 ακίνητα, τα οποία κατά τον χρόνο δημοσίευσης του Ν. 4389/16 είχαν ήδη μεταβιβασθεί, ενώ λόγω της αυτοδίκαιης προστασίας τους από το Σύνταγμα, «θα πρέπει η διαχείρισή τους από την ΕΤ.Α.Δ. να εξαιρείται».

Σχόλια