ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ;;

Δεν θα σταθούμε στον δρόμο μιας συμφωνίας και δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη θα αποτελούσε εμπόδιο αν τα δύο μέρη της διαμάχης κατέληγαν σε μια ικανοποιητική διευθέτηση, δήλωσε πριν λίγο καιρό ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, σε δηλώσεις του στο Κίεβο, σχετικά με μια αλλαγή συνόρων με επίκεντρο το Κόσοβο. Η αμερικανική πολιτική θεωρεί ότι εάν τα δύο μέρη μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείουμε εδαφικές προσαρμογές, ανέφερε ο ίδιος, σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.
Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι κοινό μυστικό, ότι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο ομόλογός του τού Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι συζητούν μεταξύ τους το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών . Η εφημερίδα, μάλιστα, Bota Sot, υποστήριξε πως η ιδέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα, προωθήθηκε από τη Σερβία και άρεσε σε ένα μέρος των Αλβανών πολιτικών του Κοσόβου. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι είναι πιθανός ένας συμβιβασμός ο οποίος θα περιλαμβάνει ανταλλαγές εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, ενώ ο πρόεδρος Βούτσιτς παρενέβη για να επιβεβαιώσει το παρασκήνιο, κάνοντας λόγο για οριοθέτηση των συνόρων. 
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Γκρεγκ Ντελαουί άφησε να εννοηθεί πως τα σημερινά σύνορα του Κοσόβου δεν αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Ουάσιγκτον και όταν ρωτήθηκε για το εάν η ανταλλαγή εδαφών Σερβίας και Κοσόβου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον διάλογο της Πρίστινας με το Βελιγράδι που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Bρυξελλών, ανέφερε: Δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. Είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου και να επέλθει η ομαλοποίησή τους. Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, έτσι και η δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα
Από την πλευρά της Μόσχας, η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση από τη στιγμή που οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε μια αμοιβαία αποδεικτή λύση.

Στην Πρίστινα, ο πρόεδρος του κράτους Χασίμ Θάτσι μιλάει για διευθέτηση, αλλά ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι κάνει λόγο για πόλεμο σε περίπτωση μεταβολής. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που δημιουργήθηκε, Θάτσι και Χαραντινάι συναντήθηκαν και εξέδωσαν ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι επιμένουν στο υφιστάμενο συνοριακό καθεστώς.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Εάν τα Τίρανα και η Πρίστινα οδεύσουν προς Εθνική ενοποίηση,  ποιά θα είναι η στάση των Αλβανών των Σκοπίων; Αν οι Αλβανοί ανταλλάξουν το βόρειο Κόσοβο, οι Σέρβοι για τον ίδιο λόγο θα τους παραχωρήσουν το υπόλοιπο τμήμα τού θεωρούμενου ως λίκνου του έθνους τους. Οι αποσχιστικές αναταράξεις, δεν θα αφήσουν ανέγγιχτη την  Βοσνία-Ερζεγοβίνη, της οποίας η ηγεσία  έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση μεταβολής των συνόρων στο Κόσοβο, θα σπεύσει να ενωθεί με τη μητέρα Σερβία, η οποία θα προσαρτήσει και την Βόρεια περιοχή του Κοσόβου.

Σχόλια