ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΣΟΥΑΖΙΛΑΝΔΗ

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ
Στην Οικονομική Ελευθερία την 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες μαζί με Κίνα και Σουαζιλάνδη καταλαμβάνει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Fraser Institute. Η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση, η Αλβανία την 34η, και η Βουλγαρία την 46η.
Tη σχετική μελέτη, με τίτλο ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά και αφορά τα στοιχεία του 2016, με την Ελλάδα να συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλης της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα υποβιβάστηκε από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία το 2010 και έκτοτε παραμένει σε αυτή.
Η μελέτη δείχνει, ότι στο φετινό δείκτη η χώρα μας σημείωσε άνοδο μόλις τριών θέσεων συγκριτικά με την περσινή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας. Ακόμη όμως και σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, βρίσκεται 10 θέσεις πάνω από την χώρα μας. 
Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΝΤΑΔΑ
Το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν: Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία και Ιρλανδία. Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα.
Να σημειωθεί ότι ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: Στο μέγεθος του κράτους, στο κράτος δικαίου, στην πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Σχόλια