ΣΟΥΗΔΙΑ: 40.6% ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ - 40.3% ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

30.000 Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ
Ποιός θα κυβερνήσει τη Σουηδία και με ποιόν, είναι το μεγάλο ερώτημα μετά τις Σουηδικές εκλογές της Κυριακής. Η άκρα δεξιά ενισχύθηκε σημαντικά και καμιά από τις δύο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 349 εδρών, σε μια χώρα που πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ηγέτης του κόμματος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους ή εκείνος που κρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος για να σχηματίσει κυβέρνηση. 
Συνολικά, το κεντροαριστερό κόμμα των σοσιαλδημοκρατών μαζί με τους κυβερνητικούς του εταίρους, οι Πράσινοι, και οι αριστεροί συνεργάτες τους στο κοινοβούλιο, συγκέντρωναν το 40,6% των ψήφων. Η κεντροδεξιά Συμμαχία από την πλευρά της συγκέντρωνε 40,3%. 
Η εφημερίδα Dagens Nyheter, αναφέρει: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της δραματικής αναμέτρησης, η Σουηδία θα δυσκολευτεί να αποκτήσει κυβέρνηση ικανή να ασκεί καλά τα καθήκοντά της
Οι σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους στις εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα, χάνοντας 2,8 μονάδες σε σύγκριση με το 2014. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών και των οικολόγων, εξασφαλίζει μόλις δύο έδρες, ενδεχομένως ακόμα και μία:  144 ή 143, έναντι 142, της Συμμαχίας της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, χωρίς να καταμετρηθούν ακόμα οι ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού, που ευνοούν συνήθως την αντιπολίτευση. 
Παρ΄ όλα αυτά ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν εξέφρασε το βράδυ χθές, την ικανοποίηση του, διότι όπως ανέφερε: Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας. 
Ο Ουλφ Κριστερσόν, ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και υποψήφιος της  Συμμαχίας που συγκροτούν τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών, ανέφερε: Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Πρέπει να παραιτηθεί
Οι Σουηδοί Δημοκράτες, κόμμα που χαρακτηρίζεται ως νεοφασιστικό, συγκέντρωσε το 17,6% των ψήφων και 63 έδρες (12,9% και 49 αντιστοίχως πριν από τέσσερα χρόνια). 
Συμπερασμα των αναλυτών είναι, ότι παρά τις μεγάλες διαφορές τους, τα κόμματα της Συμμαχίας, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2006 ως το 2014, μπορεί να έχουν συμφωνήσει πως θα κυβερνήσουν μαζί, αλλά  αυτό δεν μοιάζει εύκολο. Ίσως χρειαστούν τις ψήφους της άκρας δεξιάς.
Ήδη η ανησυχία στις Βρυξέλλες εντείνετε, καθώς η ΕΕ μπαίνει σε προεκλογική ατμόσφαιρα ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.
Να σημειωθεί ότι το 18,5% του πληθυσμού στη Σουηδία, αποτελείται από πολίτες που γεννήθηκαν εκτός της χώρας.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια