ΞΕΝΑ FUNDS ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αρχίζει το ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να περάσουν σε ξένα χέρια «κοκκινισμένες» επιχειρήσεις. Τα προβληματικά δάνεια φεύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάτω από άλλες οντότητες. Έτσι, εκατοντάδες επιχειρηματίες θα βρεθούν σε νέα δεδομένα λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν.
Δυο είναι οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο σύστημα. Υπάρχουν τα προβληματικά δάνεια €7 δισ. της Συνεργατικής που μένουν πίσω στην εναπομείνασα οντότητα που μετατρέπεται σε εταιρεία διαχείρισης δανείων. Η δεύτερη και πολύ σημαντική είναι η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου. Με τις δυο κινήσεις, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται στο μισό, από €19,91 δισ. που είναι σήμερα πηγαίνει λίγο πιο κάτω από €10 δισ. Επίσης θα γίνει μια μαζική μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν εξασφαλίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς ξένα επενδυτικά ταμεία.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο τουρισμός αποτελεί επενδυτικό μαγνήτη για τα ξένα κεφάλαια. Εκτιμάται ότι μπορούν μέσω των τραπεζών, να περάσουν στα χέρια ξένων ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και με σημαντικά ακίνητα από εταιρείες real estate και κατασκευαστικές οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλό δανεισμό.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ
Τα δικαιώματα των οφειλετών δεν διαφοροποιούνται, παραμένουν κάτω από την κυπριακή νομοθεσία αλλά θα κληθούν να διαπραγματευτούν πλέον με τους νέους ιδιοκτήτες της δανειακής τους σύμβασης.. Αναγγελία της μεταβίβασης δανείου γίνεται προς τους οφειλέτες και τους εγγυητές και γενικά όσων εμπλέκονται με τη σύμβαση. Αρκετά από τα προβληματικά δάνεια που θα βρεθούν στην κατοχή ξένων επενδυτικών ταμείων για χρόνια δεν εξυπηρετούνταν και έχουν γίνει αρκετές επαφές με τους πελάτες τόσο προσωπικές είτε μέσω ανταλλαγής επιστολών. Με την ενημέρωση οι δανειολήπτες καλούνταν να ρυθμίσουν στο «παρά πέντε» την οφειλή τους και πριν το δάνειό τους πωληθεί σε Fund του εξωτερικού. Στην περίπτωση που ο πελάτης δεν ανταποκριθεί και το δάνειο πωληθεί σε Fund, τότε δεν υπάρχει περιθώριο ρυθμίσεων με την τράπεζα.  Οι τράπεζες πωλώντας τα δάνεια είναι υποχρεωμένες να διαβιβάσουν στις αγοράστριες εταιρείες και ένα σύνολο πληροφοριών που συνοδεύουν τα δάνεια αυτά και οι οποίες έχουν σχέση με την φερεγγυότητα κτλ. του δανειολήπτη.
Το πιο βασικό ερώτημα που πλανάται στις σκέψεις των δανειοληπτών σε καθυστέρηση είναι τι θα αλλάξει μετά την πώληση του δανείου τους. Το βέβαιο είναι ότι δεν απαλλάσσονται από την πληρωμή της οφειλής τους. Τα επενδυτικά σχήματα (Debt Funds) έχουν ως μοναδικό σκοπό την ταχεία είσπραξη και αποεπένδυση. Δεν επιθυμούν να αναπτύξουν μακροχρόνιους δεσμούς με τους Κύπριους δανειολήπτες και επιχειρήσεις και δεν ενδιαφέρονται για τη φήμη τους στην τοπική αγορά. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι οι δυνατότητες για μακροχρόνιες ρυθμίσεις θα είναι πολύ περιορισμένες. Πρωταρχικό μέλημά τους θα είναι η ταχύτητα είσπραξης, καθότι αυτή θα κρίνει και την απόδοση του διαχειριστή τους. Ο δανειολήπτης θα μπορεί να λάβει από τον αγοραστή του δανείου πολύ ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, διότι ο τελευταίος θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας και επομένως μια πρόταση που θα ήταν μη συμφέρουσα για την τράπεζα θα είναι κερδοφόρος για τον αγοραστή.
Δικαιούται ο δανειολήπτης να εξαγοράσει το δάνειο στην ίδια τιμή που θα το πουλήσει η Τράπεζα στο επενδυτικό ταμείο, είναι ένα ερώτημα που μπαίνει από τους δανειζόμενους. Δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να υποχρεώνει την Τράπεζα να προσφέρει το δάνειο στον δανειολήπτη στην ίδια τιμή που θα το πουλήσει κατόπιν στην αγοράστρια εταιρεία. Αυτό είναι εύλογο γιατί δεν μπορεί να διαχωριστεί η τιμή πώλησης του κάθε δανείου σε ένα «πακέτο» χιλιάδων δανείων. Επίσης μια τέτοια δυνατότητα θα προκαλούσε μαζική καθυστέρηση πληρωμών, με σκοπό την εξαγορά των δανείων σε χαμηλή τιμή από τους ίδιους τους μέχρι σήμερα ενήμερους δανειολήπτες.
ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ?
Οι τράπεζες μόλις ψηφίστηκε η νομοθεσία από τη Βουλή για επίσπευση των διαδικασιών για εκποιήσεις, για πώληση και τιτλοποίηση δανείων έτρεξαν τις διαδικασίες και τις επαφές με ξένα επενδυτικά ταμεία.
Οι τράπεζες με την πώληση δανείων παίρνουν τη ρευστότητα που τους δίνει ο αγοραστής του πακέτου για να την επενδύσουν σε κάτι πιο υγιές που θα αποφέρει κέρδη. Τα πιστωτικά ιδρύματα, αν πιστεύουν ότι με το σύστημα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν τα κεφάλαια που δάνεισαν ή μέρος αυτών, τότε αποφασίζουν να το πουλήσουν.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ   philenews.

Σχόλια