ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ. ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οι Τούρκοι δικαστές, λίγο μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Η ενέργεια αυτή υπέρ της χώρας μας από πλευράς Ερντογάν και κατά των Η.Π.Α, αρχίζει να αποκωδικοποιεί την κίνηση του προέδρου της Τουρκίας.

Από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της ερμηνείας  που δίνεται από τους Έλληνες διπλωμάτες, η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, συνδέεται με την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Ευρώπη, αφού η σύγκρουση ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον βρίσκεται σε εξέλιξη, με άγνωστα αποτελέσματα. Ο Ερντογάν έκανε την κίνησή του προς την Αθήνα, με το βλέμμα στην Ευρώπη, για να υπενθυμίσει και στην Ουάσιγκτον, πόσο σημαντικές είναι οι Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πήρε διαστάσεις και στον ξένο τύπο. Συγκεκριμένα το Reuters γράφει: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία στην Τουρκία, αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά από απόφαση δικαστηρίου της Αδριανούπολης, απόφαση που η Αθήνα εκτιμά πως θα συμβάλει στην βελτίωση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση. «Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλει στη φιλία, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη σταθερότητα της περιοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του. Ελλάδα και Τουρκία αντιδικούν για μια σειρά ζητημάτων, από το Κυπριακό μέχρι τα δικαιώματα στο Αιγαίο. Πρόσφατα οι τόνοι είχαν υψωθεί και από τις δύο πλευρές, κυρίως μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο, ο Τσίπρας δήλωσε πως συμφώνησαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην άμβλυνση των εντάσεων στο Αιγαίο. Η Άγκυρα ζητά από την Ελλάδα να παραδώσει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που φέρονται αναμεμειγμένοι στο πραξικόπημα του 2016.

Η Sueddeutsche Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη: Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν μεταφέρει την ανησυχία τους και για τους δύο Έλληνες στις συζητήσεις τους με την 'Αγκυρα. Η απελευθέρωση των στρατιωτικών ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης, ειδικά επειδή ήρθε και ως έκπληξη. Η 'Αγκυρα είχε προφανώς στο μυαλό της και σε αυτή την περίπτωση κάποιου είδους αντισταθμιστική πράξη: την παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Η Financial Times αναφέρει ότι η Τουρκία άμβλυνε τις τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα απελευθερώνοντας δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν με την υποψία κατασκοπείας, σε μια κίνηση που η Αθήνα περιέγραψε ως πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη φιλία, στις καλές γειτονικές σχέσεις και στη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε πίεση στην Τουρκία για να ελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς στους οποίους δεν είχαν αποδοθεί κατηγορίες, μετά από σχετικά αιτήματα τα οποία η χώρα είχε απορρίψει αρχικά. Η απελευθέρωσή τους καθώς και του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Kilic, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ευρώπη σε μια χρονική στιγμή που τίθεται σε αμφιβολία η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας εν μέσω της κρίσης τους νομίσματός της. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τον Απρίλιο την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016. Ο κ. Ερντογάν έχει εμπλακεί και σε άλλη διπλωματική σύγκρουση με τις ΗΠΑ για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, έχοντας μάλιστα προτείνει την ανταλλαγή του με τον Fethullah Gulen, στον οποίο η Άγκυρα αποδίδει τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.
Το Bloomberg γράφει: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από το Μάρτιο σε τουρκική φυλακή με την υπόνοια της κατασκοπείας, αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσισε την αποφυλάκισή τους σε μια κίνηση για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ενισχύσει την φιλία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα τον Ιούλιο, κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία πιέζει για την έκδοση από την Ελλάδα οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν μετά το αποτυχημένο  πραξικόπημα του 2016. Οι δύο αυτές υποθέσεις έθεσαν σε δοκιμασία τις παραδοσιακά κακές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας
Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, μέσω ανάρτησής του στο Twitter. Η Τουρκία αναφέρει δεν έχει τίποτε να φοβάται από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Θέλουμε μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα Τουρκία.

Την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα,έπειτα από πέντε μήνες κράτηση στις τουρκικές φυλακές, χαιρέτισε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ μέσω twitter. «Χαιρετίζουμε την είδηση για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στο σπίτι για τους Έλληνες στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη. Συγχαρητήρια στον Ελληνικό λαό και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας».

Σχόλια