Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα δεν μπορεί στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ  να μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στη Συμμαχία, με βάση της συμφωνία των Πρεσπών. Διαγράφεται το βέτο του Βουκουρεστίου με αποτέλεσμα τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ως ΠΓΔΜ ή ως Βόρεια Μακεδονία.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αγγελος  Συρίγος, εξηγεί το γιατί. Το 1995 η Ελλάδα δέχθηκε με το άρθρο 11 τής  Ενδιάμεσης Συμφωνίας, να μην προβάλλει αντιρρήσεις στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, εφόσον αυτή γίνεται με το προσωρινό τους όνομα ΠΓΔΜ. Το 2011 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε την Ελλάδα λέγοντας ότι κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 παραβίασε αυτή την υποχρέωση. Όλα όμως τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα δεν πιέστηκε απο το ΝΑΤΟ αφού αυτό δεν έθεσε θέμα και δεν απηύθυνε πρόσκληση στη γειτονική χώρα. Με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχθηκε την έναρξη των διαδικασιών για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 
Όπως αναφέρει ο  κ Συρίγος στην Καθημερινή, εάν η Ελλάδα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία». Εάν δεν κυρώσει τη συμφωνία, τα Σκόπια πάλι θα ενταχθούν, αλλά με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ βάσει της υποχρεώσεως που έχουμε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Αυτή η υποχρέωση είναι ανεξάρτητη της κυρώσεως ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών. Θεωρητικώς, μπορεί η χώρα μας να κωλυσιεργήσει αρκετό καιρό ως προς την κύρωση του πρωτοκόλλου, αλλά για πόσο; Επιπλέον, εάν δεν κυρώσουμε το πρωτόκολλο, θα ξαναπάμε ως υπότροποι στο Διεθνές Δικαστήριο όπου θα καταδικαστούμε εκ νέου. Για ένα κράτος που βρίσκει καταφύγιο στο Διεθνές δίκαιο ως προς τις διαφορές του με την Τουρκία, θα είναι λάθος να μην εφαρμόσει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη; Ναι, εάν στη συμφωνία των Πρεσπών προβλεπόταν ότι το πρωτόκολλο εντάξεως της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα ξεκινούσε μόνον όταν και η Ελληνική πλευρά είχε ολοκληρώσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα απώλεσε ένα βασικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα έναντι των Σκοπίων, που θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση που τελικά, δεν κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σχόλια