ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΕ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΠΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΕΙΟ

 
Η Διαστημική επιστήμη συνεχίζει  την εξερεύνηση των ουράνιων σωμάτων παρά τα κοινωνικά και όχι μόνο προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά σημεία του πλανήτη μας.

Έτσι λοιπόν, εκρηκτικά σε αστεροειδή ετοιμάζεται να τοποθετήσει το Ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa 2.  Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι το Hayabusa 2 έφθασε στον αστεροειδή Ryugu που ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων»,
σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Στόχος να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να συλλέξει υπόγεια δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη. Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία θα μελετήσει τον Ριούγκου για περίπου ενάμιση χρόνο. Θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να ανοίξει ένα μικρό κρατήρα, ώστε να πάρει δείγματα από το υπέδαφός του. Η αποστολή θα εγκαταλείψει τον Ριούγκου το Δεκέμβριο 2019, ώστε να επιστρέψει στον πλανήτη μας με τα δείγματα του αστεροειδούς στο τέλος του 2020. 

Είχε προηγηθεί η αποστολή Χαγιαμπούσα 1 που είχε εκτοξευθεί το 2003. Έφθασε στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, το σκάφος επέστρεψε στη Γη το 2010, μεταφέροντας μικρή ποσότητα υλικού από τον αστεροειδή.

Να σημειωθεί ότι ένας απο τους λόγους επέκτασης του ζωτικού μας χώρου είναι ο κίνδυνος καταστροφής του πολιτισμού μας από φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια. Τα ανθρωπογενή αίτια είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά και η αλλοίωση του περιβάλλοντος και του κλίματος από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. 

Αλλά το κυριότερο φυσικό αίτιο καταστροφής είναι η πρόσκρουση μεγάλου αστεροειδούς ή κομήτη στη Γη. Ως μεγάλος ορίζεται με διάμετρο μερικών χιλιομέτρων. Μια πρόσκρουση τέτοιου μεγέθους εκτιμάται πως συμβαίνει ανά 300.000 χρόνια.

Ας μη ξεχνάμε ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος και η επέκταση της ανθρωπότητας συνδέονται πάντα με την αναζήτηση ζωής και μάλιστα νοήμονος ζωής σε άλλους πλανήτες.

Σχόλια