ΗΠΑ. ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ


ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΑΣΙΑΣ ΓΟΥΕΣ ΜΙΤΣΕΛ.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στην Ουάσινγκτον στην δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation, χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας  και διαμήνυσε πρός την Τουρκία, πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στηρίζουμε είπε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια. Με την Ελλάδα ανέφερε, είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε. 

Μεταξύ των άλλων ο κ. Μίτσελ είπε: Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της Ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε τη πΓΔΜ να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ.  
Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές. Δέν θα αγνοήσουμε όμως τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθερίων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, αλλά και την ρητορική και τις ενέργειες της 'Αγκυρας που προκαλούν ανησυχία και τριβές με τους γείτονες της σε περιφερειακό επίπεδο.
Από την τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένουν ότι αν προχωρήσουν στην αγορά σύγχρονων Ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35. Έχουμε καταστεί σαφείς σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA. Και δεν χρειάζεται να το επεξηγήσω περαιτέρω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι η διατήρηση του νόμου.

Να σημειωθεί ότι απο την 27η Οκτωβρίου 2017, η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά απο απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ..

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια