Δεν υπάρχει είπε διπλωματικό ναυάγιο στο Σκοπιανό, είναι θέμα ημερών να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.
Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η Ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το <<Μακεδονία-Σκόπια>> και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το <<Μακεδονία του Βαρδάρη>>.
Από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα: Νέα Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και Άνω Μακεδονία.
Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα, ανέφερε.
Δικαιολόγησε την ηγεσία των Σκοπίων, εκτιμώντας ότι απο τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι, συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της συμφωνίας.
Επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, αφού και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν, όπως είπε. Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής. Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με τη γειτονική χώρα και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε.
Για το όνομα, συνέχισε, δεν θα μιλήσω, είναι στο πακέτο που λύνουμε. Δεν κάνω εγώ δημοσιογραφία. Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το Μακεδονία-Σκόπια το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το Μακεδονία-Σκόπια ως ονομασία για το εξωτερικό και Μακεδονία για το εσωτερικό.
Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού .Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί ανέφερε ο κ.Κοτζιάς. Χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
Σχετικά με το όνομα, είπε ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου