ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. ΝΙΚΗΤΕΣ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ


Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΗΡΕ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕ.
Δημιουργία κέντρων υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία, μόνο αν το επιθυμούν οι δυο χώρες. Χρήματα στην Τουρκία για να μην ανοίξει εντελώς τα σύνορα. Αλλά και αγορές Ιταλικών ομολόγων, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Γερμανικής τράπεζας.
ΟΙ 28 ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Έπειτα από μία επεισοδιακή μπορεί να χαρακτηριστεί συνεδρίαση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα τα ξημερώματα σε συμφωνία, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν σχεδόν δώδεκα ώρες .
Το Politico με τίτλο <<Το βέτο Κόντε επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των Βρυξελλών>>, δείχνει την κίνηση της Ιταλικής πλευράς που έδειξε το δρόμο της <<νίκης>> κατά της Μέρκελ. Η Ιταλία πήρε αυτό που ήθελε……. Στο έδαφος της ΕΕ, η μέριμνα αυτών που διασώζονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αναλαμβάνεται βάσει κοινής προσπάθειας, μέσω της μεταγωγής σε ελεγχόμενα κέντρα που δημιουργούνται σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, εφόσον η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία επιτρέπει, με πλήρη στήριξη της ΕΕ, να γίνεται διάκριση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται, και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης. Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση, με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης της διαδικασίας του Δουβλίνου.
ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ
Να δοθούν χρήματα στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή του 2015.
Δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους.
Περιορισμός της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.
Να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι των εξωτερικών Ευρωπαϊκών συνόρων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η Ιταλία κατάφερε να μην δεσμευτεί για τίποτα.
Η Ελλάδα δια στόματος πρωθυπουργού θα υποδέχεται επιστραφέντες πρόσφυγες και μετανάστες ως πρώτη χώρα υποδοχής.
Η Τουρκία καταφέρνει καί πάλι να κερδίσει οικονομικά ανταλλάγματα.
Να σημειωθεί ότι έντεκα τουλάχιστον χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να λάβουν στο έδαφός τους μετανάστες σε κέντρα αποβίβασης.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ FRONTEX
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με ενωσιακή οικονομική και υλική στήριξη. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για αποτελεσματικότερη επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Σε αμφότερα τα πεδία, ο υποστηρικτικός ρόλος του FRONTEX, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συνεργασίας με τρίτες χώρες, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω αύξησης των πόρων και ενίσχυσης της εντολής του. Εκφράζει δε ικανοποίηση για την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για πιο αποτελεσματική και συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών.

Σχόλια