ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥTIKO.
BETO ITAΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
Ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες. Έτσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υιοθέτησαν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.
Η Ιταλία ζητάει οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ ή έστω στις γύρω Μεσογειακές χώρες. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης, ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά συγχρόνως ζητάει και την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για την Αφρική.
Από την πλευρά της Γερμανίας, ο εταίρος της κυβέρνησης Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ απειλεί ότι εάν δεν επιστρέφει όποιον παράτυπο μετανάστη βρει στη χώρα πρώτης εισόδου, θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα και ζητά κλείσιμο συνόρων. Γαλλία και Ισπανία, θέλουν να υπάρχουν hotspot αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Παρίσι πάντως δηλώνει έτοιμο για μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών στην ΕΕ, εφόσον το ζητήσει το Βερολίνο.
ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
Το Μαρόκο απορρίπτει την ιδέα δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών εκτός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να γίνεται η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εκτός των συνόρων της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα. Το Μαρόκο απορρίπτει όπως και πρίν αυτού του είδους τις μεθόδους για τη διαχείριση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Ραμπάτ με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέπ Μπορέλ. Ο Μπουρίτα έκανε λόγο για εύκολες λύσεις και μη παραγωγικούς μηχανισμούς.
Η Τυνησία, η Αλβανία και το Μαρόκο είναι μεταξύ των χωρών όπου οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής μεταναστών.
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι τρεις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Μολονότι ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο μειώθηκε στο μισό στις αρχές του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, έχει τριπλασιαστεί σε ό,τι αφορά την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου 12.155 μετανάστες έφτασαν στην Ισπανία, 960 πνίγηκαν στη Μεσόγειο, οι 292 κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου