ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Πέρα απο τις αντιδράσεις της Ελληνικής κοινωνίας, το ότι συζητείται η  «Μακεδονία του Ιλιντεν» ως όνομασία για τα Σκόπια, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη, απορρίπτουν κατηγορηματικά μία τέτοια πρόταση. Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το πρωί σήμερα τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό. 

Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας Μακεδονικού έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ. 

Μιλώντας στη Βουλή, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κάλεσε την κυβέρνηση να το διαψεύσει :
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού. Και θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος. Χθες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε πως δεν βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε μια καμπή κρίσιμη ώστε να αισθάνεται ότι πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα μάθαμε ότι θα μας ενημερώσει τελικώς τηλεφωνικά αύριο και εν τω μεταξύ οι διαρροές δίνουν και παίρνουν. Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση και ελπίζουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο όνομα όλων των Ελλήνων μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση.

Επιφυλάξεις για τον όρο Ίλιντεν εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και ξεκαθάρισε πως η απόφασή του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος επανέλαβε την θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση.

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε και ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια και πρόσθεσε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτίμησε δε ότι ο όρος Ίλιντεν δημοσιοποιήθηκε για να καεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την οποία κατέθεσε και στην Βουλή κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, με την οποία εκφράζει την σφοδρή διαφωνία του στις διαβουλεύσεις που γίνονται για το Σκοπιανό ερήμην του Ελληνικού Λαού.
Παράλληλα, επανέλαβε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό από τις ενημερώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας την πάγια θέση της Χρυσής Αυγής: Κανένας συμβιβασμός για την Μακεδονία μας!

Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.  Η πολιτική βούληση υπάρχει συνέχισε, αλλά όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός απομένει αρκετή απόσταση να διανύσουμε για μία τελική συμφωνία.

Σχόλια