ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΤΖΙΑ


Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο βοηθός υπουργός Αλεξάντερ Γκρούσκο συναντήθηκε με τον πρέσβη των Σκοπίων στη Μόσχα Γκότσε Καραγιάνοφ. Του επισημάνθηκε ότι: Τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της  << Μακεδονίας >>  στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις.  Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δήλωση, η οποία έχει ως εξής: Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι στην προώθηση της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Στρατηγικό στόχος της χώρας μας είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας με τη Ρωσία, πρωταρχικά στην οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και άλλους τομείς. Η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 75% των πολιτών της χώρας, συντάσσεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της << Μακεδονίας >> και ολόκληρης της περιοχής.
Στο μεταξύ  στα Σκόπια αύριο και μεθαύριο και στη Βιέννη στις 29 και τις 30 Μαρτίου θα κριθεί, σε ποιο βαθμό, βρίσκεται αυτη την ώρα η πρόοδος  μεταξύ  Ελλάδος και Σκοπίων στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει στη γειτονική χώρα, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal, η Αθήνα θέτει 7 σημεία-κλειδιά για να υπάρξει συμβιβασμός με τα Σκόπια.
1. Προαπαιτούμενο για την Ελλάδα προκειμένου να συναινέσει σε συμφωνία με τα Σκόπια είναι ότι η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας πρέπει να γίνει μέσα από μια συνταγματική διαδικασία. Να αλλάξει το Σύνταγμα και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτισμοί που υπάρχουν σ’ αυτό.
2. Η Αθήνα ζητά τη συμφωνία επί ενός ονόματος με χρήση έναντι όλων (erga omnes). Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξουν προϋποθέσεις για συμφωνία.
3. Η ταυτότητα και οι αλλαγές που πρέπει να επέλθουν κατόπιν συμφωνίας.

4. Η γλώσσα που προφανώς δεν μπορεί να λέγεται «Μακεδονική».
5. Οι συντμήσεις - συντομεύσεις της ονομασίας ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
6. Τα εμπορικά σήματα που θα έχει η γειτονική χώρα.
7. Και το όνομα για το οποίο η Ελληνική πλευρά δεν έστειλε συγκεκριμένα αλλά η βάση της συζήτησης γίνεται σε σχέση με τις προτάσεις Νίμιτς. Αλλά από τα πέντε ονόματα η Αθήνα δεν αποδέχεται το << Δημοκρατία της Μακεδονίας >>, ενώ θα ήταν πιο κοντά στο Γκόρνα Μασεντόνιγια.

Η Ελληνική πλευρά θέτει επίσης θέματα σχετικά με τα σχολικά βιβλία και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, καθώς και για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Σκοπίων.

Σχόλια