1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ 4000 ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ



Τράπεζες. Πωλήσεις κόκκινων καταναλωτικών δανείων και πληστειριασμοί. Μέχρι τον Μάιο που αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής για την κεφαλαιακή κατάσταση των Ελληνικών τραπεζών, αυτές θα έχουν βγάλει στο σφυρί 1 εκατομμύριο καταναλωτικά δάνεια και περίπου 4.000 ακίνητα, τα οποία θα αυξηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018. 
Οι εκτιμήσεις απο πλευράς τραπεζιτών είναι, ότι άλλα 700.000 καταναλωτικά δάνεια θα βγουν στο σφυρί το β' εξάμηνο, ενώ οι πλειστηριασμοί μπορεί να φτάσουν έως τις 14.000.
Όπως αναφέρει το <<Κεφάλαιο>> οι νέες συνθήκες για τους δανειολήπτες, που θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Μάιο με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, δίνουν ένα τελευταίο περιθώριο δύο μηνών για τη ρύθμιση των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους με τις τράπεζες. Μετά αντισυμβαλλόμενος των δανειοληπτών θα είναι τα funds που θα αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια.
Οι τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις 535.000 "κόκκινων" δανείων καταναλωτικής πίστης, ενώ άλλα 500.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις θα πωληθούν μέσα στο προσεχές δίμηνο. Τουλάχιστον άλλα 700.000 δάνεια της κατηγορίας αυτής θα βγουν προς πώληση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η δέσμευση των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια προχωρώντας σε καταναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών, προβλέπει ότι τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018. Καθώς ο κάθε πλειστηριασμός αφορά συνήθως περισσότερα από ένα ακίνητα, εκτιμάται ότι φέτος θα βγουν στο σφυρί 15.000-18.000. Σημειώνεται ότι στην τελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν διατυπώνεται πρόβλεψη για 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια.
Για τις τράπεζες, πάντως, οι πλειστηριασμοί δεν είναι αυτοσκοπός, αφού οι ίδιες θα εξαγοράσουν την πλειονότητα των ακινήτων ώστε να μην καταστούν άγονοι οι πλειστηριασμοί ή να μη γίνουν σε τιμές που θα δημιουργήσουν ζημία στα βιβλία τους. Η συσσώρευση ακινήτων από τις τράπεζες θα είναι και ακριβή και απαιτητική ως προς την ανεύρεση λύσεων και συμμαχιών για τη διαχείρισή τους και συγκεκριμένης διάρκειας, αφού τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να μεταπωληθούν εντός ορισμένου χρονικού ορίζοντα.
Το μέτρο των πλειστηριασμών στοχεύει να λειτουργήσει ως έσχατο μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, να ρυθμίσουν δάνεια που δεν εξυπηρετούν.
Σημειώνεται ότι, με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη τον Μάιο, το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών θα γίνει ανελέητο, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες για πλειστηριασμό σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στην αποπληρωμή της οφειλής θα επιταχυνθούν. Μετά τον Μάιο, προϋπόθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με ένταξη στον νόμο Κατσέλη θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος. 
Να θυμίσουμε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

Σχόλια