Μιλώντας στην εορταστική συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των 10 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μεταξύ των άλλων ανέφερε:
Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια; Το Κόσοβο και η Αλβανία, αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήματος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντος. Τίρανα και Πρίστινα εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενιαίας τελωνειακής, εμπορικής και οικονομικής ένωσης, ενώ σύντομα θα υπάρξει και ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η Σερβία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τα Τίρανα ότι επιθυμούν να οικοδομήσουν την Μεγάλη Αλβανία. Η Αλβανία το αρνείται, αλλά οι δηλώσεις αξιωματούχων της ανά περιόδους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Να σημειωθεί ότι το Κόσοβο είναι αυτόνομη επαρχία, η οποία όμως έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου. Πριν 10 χρόνια, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία έχει αναγνωριστεί από αρκετές χώρες μέλη του ΟΗΕ.
Τήν ανεξαρτησία δεν τη δέχεται η Ρωσία, της οποίας το βέτο εμποδίζει το Κόσοβο να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ πέντε ακόμη χώρες της ΕΕ αντιτίθενται: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Σλοβακία, και Ρουμανία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου