Την λύπη για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας μεταξύ των άλλων, ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να τοποθετείται σε σχέση με τα δικαιώματα των κρατών, που απορρέουν από συμβάσεις. Η ιταλική φρεγάτα Sea Guardian που συμμετέχει στην αποστολή του NATO στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, σημειώνοντας, ότι εδώ και τέσσερις ημέρες, τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.
Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, διαμαρτυρήθηκε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή. Ο πρόεδρος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκλάζι, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, λέγοντας πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης που εμποδίζει την Ιταλική εταιρία ENI να συνεχίσει τις έρευνές για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συνάντηση που είχαν στο Κουβέιτ, με αφορμή τη διεθνή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας διεμήνυσε ότι η Ιταλία αναμένει πως η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βασισμένη στη διεθνή νομοθεσία και προς το συμφέρον της ENI και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε γνωστή την προσέγγιση του γενικού γραμματέα για το θέμα, εκτιμώντας ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικά για αποκλιμάκωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφερόμενος στο γεγονός πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, κυρίως με Ευρωπαϊκά κράτη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου