Δεν είναι μόνο η δημιουργία του Κουρδιστάν που ετοιμάζεται, αλλά και τα νέα μέτωπα που μπορεί να ανοίξει η Τουρκία μιάς και οι προκλήσεις της είναι συνεχείς.
Ήδη η Αίγυπτος προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των οικονομικών δικαιωμάτων που έχει στην ανατολική Μεσόγειο βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο και η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με εξαίρεση την αριθμητική υπεροχή στο Ναυτικό, η Τουρκία δεν είναι η μεγαλύτερη χώρα σε στρατιωτικά μεγέθη στην περιοχή. Αντίθετα η Αίγυπτος, το Ιράν και η Συρία υπερτερούν σε διάφορους τομείς. Είναι επίσης γνωστή ανα τον κόσμο η δυναμική της Ελληνικής Αεροπορίας αλλά και του Ναυτικού.
Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Με δύο νέες προκλητικές Navtex, με εμπλοκή Γερμανικού ερευνητικού πλοίου, η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25
χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, ανοικτά της
Πάφου μέχρι ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex
δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές
ακτές της Κρήτης.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προβαίνει σε προκλήσεις με navtex, που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας και Κύπρου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου