Τότε που τα Σκόπια αποσχίστηκαν από την Γιουγκοσλαβία και ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τότε που ΗΠΑ και ΡΩΣΙΑ παίξανε το δικό τους ρόλο <<συμφωνώντας>>.
H Βουλή της τότε Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Σκόπια, που προήλθε από τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 1990, ψήφισε διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και ο Νίκολα Κλιούσεφ ανέλαβε την πρωθυπουργία του νέου κράτους. Με συνταγματική τροποποίηση απαλείφει το Σοσιαλιστική από την ονομασία του και αυτοανακηρύσσεται σε Δημοκρατία της Μακεδονίας, βασίζοντας την ύπαρξη της ως ανεξάρτητο κράτος στην τεχνητή έννοια Μακεδονικού έθνους, μέσω της πλαστογράφησης της ιστορίας.
Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα στην υποκλοπή της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς. Το θέμα ήλθε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο με δύο αποφάσεις του συνιστά την εξεύρεση ταχείας διευθέτησης για το καλό των ειρηνικών σχέσεων και της καλής γειτονίας στην περιοχή.
Το 1991 πραγματοποιείται συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Ο Μιλόσεβιτς προτείνει κοινά σύνορα Σερβίας-Ελλάδας και ουσιαστικά διχοτόμηση των Σκοπίων, πρόταση την οποία όμως απέρριψε ο Αντ. Σαμαράς.
3 Δεκεμβρίου 1991. Ο πρόεδρος των ΣκοπίωνΚίρο Γκλιγκόροφ ζητά διεθνή αναγνώριση της χώρας του ως Δημοκρατία της Μακεδονίας με επιστολή του προς τους ηγέτες όλων των κρατών του κόσμου.
Αμέσως, την επόμενη μέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασχολείται με τα ν΄εα δεδομένα και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση: α) Να αλλάξει η ονομασία Μακεδονία, β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας, γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Μακεδονική μειονότητα.
Η γειτονική Βουλγαρία γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα στις αρχές του 1992. Και απο τότε ξεκινάνε και οι αντιδράσεις απο τον Ελληνικό λαό. Οργανώνεται ένα μεγάλο κύμα διαδηλώσεων στην Ελλάδα, αλλά και ομιλίες και διάφορες εκδηλώσεις για να μην κλαπεί η Ελληνική ιστορία, αλλά και το αυτονόητο. Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Στις αρχές του 1992 συγκαλείται η πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα και η Μαρία Δαμανάκη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της.
Απο την πλευρά της ΕΟΚ, η Πορτογαλική προεδρία δια του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέ Πινέϊρο προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία το Νοβοματσεντόνια. Πρόκειται για το λεγόμενο Πακέτο Πινέιρο, που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.
13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Αποφασίζεται να απορριφθεί το πακέτο Πινέϊρο. Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της τότε ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της.
Στην συνέχεια, σε συνέντευξη τύπου, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση και αναλαμβάνει ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Αντ. Σαμαράς είχε διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή, παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.
Το 1993 η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε δεκτή, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στα Ηνωμένα Έθνη με ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, έως ότου βρεθεί μια λύση, μετά απο σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια... Από τότε με πρώτη την Κίνα, όλες σχεδόν οι μεγάλες χώρες, αναγνωρίζουν ως Δημοκρατία της Μακεδονίας τα Σκόπια.
Το 1995, η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συνομολόγησαν μια Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία επέβαλε έναν δεσμευτικό κώδικα συμπεριφοράς, και άρχισαν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ......
Από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μέχρι και σήμερα, τα Σκόπια παραβιάζουν συστηματικά το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας, προβάλλοντας εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας, μέσω της απεικόνισης σε χάρτες, σχολικά εγχειρίδια, βιβλία ιστορίας κλπ. ελληνικών εδαφών.
Στις 3 Απριλίου η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί την παραμικρή κουβέντα για το θέμα των Σκοπίων σ' εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής, τον Απρίλιο του 2008, τα μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν με ομόφωνη απόφαση ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξή της εφόσον λυθεί το ζήτημα του ονόματος, κατά τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε και επαναλήφθηκε σε όλες τις μεταγενέστερες Συνόδους Κορυφής της Συμμαχίας στο Στρασβούργο (2009), στη Λισσαβώνα (2010) και στο Σικάγο (2012). Η Σύνοδος Κορυφής της Ουαλίας (2014) δεν είχε διευρυνσιακή χροιά.
Στις 17 Νοεμβρίου 2008, τα Σκόπια προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, ισχυριζόμενα ότι η χώρα μας πρόβαλε αντίρρηση στην ένταξη τηςΔημοκρατίας της χώρας στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το 2012 η Ελληνική Κυβέρνηση πρότεινε την υπογραφή μεταξύ των δύο χωρών Μνημονίου Κατανόησης, που θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία επί του γεγονότος ότι οποιαδήποτε πρόταση οφείλει να εμπεριέχει σαφή και οριστικό προσδιορισμό του ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τη διάκριση μεταξύ του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιοχών σε γειτονικές χώρες, ειδικότερα, της περιοχής της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και ότι το συμφωνημένο όνομα θα χρησιμοποιείται έναντι όλων -erga omnes- και για όλους τους σκοπούς. Και παρά του ότι η ανταπόκριση διεθνώς υπήρξε θετική, τα Σκόπια αντιπαρέρχονται πλήρως την Ελληνική πρόταση.
Σήμερα προσπαθούν να λύσουν πολύ βιαστικά το θέμα της ονομασίας και μάλιστα εις βάρος της Ελλάδας και της ιστορίας. ΓΙΑΤΙ;;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου