ΔΗΛΑΔΗ ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ;;


NON PAPER απο το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την δημοσιοποίηση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ και την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018. «Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν».
Το πρωθυπουργικό γραφείο χαρακτηρίζει τον  Γιάννη Στουρνάρα αποτυχημένο. 
Τα μαχαίρια βγήκαν. Να σημειωθεί ότι  με το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται χρονικά η διάρκεια της τρίτης δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την τρόικα, το έθεσε στις 14 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι . Η Ελληνική κυβέρνηση είπε θα αποφασίσει αν πρέπει να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα, εφόσον η Ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2017 που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής συστήνει την ένταξη της χώρας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, εκτιμώντας ότι ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την Ελληνική οικονομία. Θα μειωθεί έτσι το κόστος του δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παραδίδοντας την έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής εξέφρασε επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Κατά την άποψή του,  η επόμενη περίοδος δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά από το πρόγραμμα.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ιδανικά να τους ξεπεράσουν» !! Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια. 

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος προβλέπει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 1,6%, 2,4% και 2,5% για τα έτη 2017, 2018 και 2019 αντίστοιχα. 
Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί το 2018 και το 2019, με τη συμβολή των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να είναι σημαντική. Η κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει, λόγω της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με βάση την άνοδο της απασχόλησης.



 

Σχόλια