ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΑΚΡΟ ΠΡΟΣ ΑΚΡΟΥ


WSJ: Τα Hedge Funds βρίσκουν επιτέλους μια αγορά που φαίνεται φθηνή… την Ελλάδα.

 Ορισμένα hedge funds ξεκινούν να αγοράζουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μετά από μια μεγάλη διακοπή, στοιχηματίζοντας ότι ο πρώην ασθενής της Ευρώπης έχει υποτιμηθεί από τους περισσότερους επενδυτές και προσφέρει δυνητικές ευκαιρίες, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Ξένα funds, μεταξύ των οποίων τα Brevan Howard, Amber Capital και VR Capital, εξετάζουν σειρά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τους τελευταίους μήνες. Οι διαχειριστές αναφέρουν ότι ενώ η Ελλάδα επιτέλους ωφελείται από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, πολλοί επενδυτές δεν έχουν προσέξει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία λόγω της μακροχρόνιας κρίσης χρέους της Ελλάδας.

"Η Ελλάδα μου αρέσει πολύ. Είναι η μόνη φτηνή αγορά εκεί έξω", αναφέρει ο Joseph Oughourlian, ιδρυτής της Amber Capital με έδρα το Λονδίνο, με 1,7 δισ. δολ. σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Όπως αναφέρει, μέχρι πρόσφατα δεν είχε "ποτέ επενδύσει στην Ελλάδα, σε ολόκληρη τη ζωή μου, ποτέ", προσθέτοντας ότι αγόρασε ελληνικά ομόλογα πριν από ένα χρόνο περίπου και πιο πρόσφατα πέρασε σε μετοχές. Μετά τα προβλήματα με το χρέος, η χώρα θα μπορούσε να γνωρίσει κάποια "ομαλοποίηση" και οι κίνδυνοι έχουν απομακρυνθεί, αναφέρει. Τον προηγούμενο μήνα η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι η Amber κατέχει ένα κομμάτι του ΟΤΕ.

Μετά από τρισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες, ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως θεωρούνται πλέον φθηνά. Αλλά οι ελληνικές μετοχές παραμένουν πιο φθηνές σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αγορές. Ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύεται περίπου 18 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη και ο Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται 15 φορές, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι περίπου στις 13 φορές.

Την ίδια στιγμή φαίνονται σημάδια προόδου στην οικονομία. Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας σε ύφεση, η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το τελευταίο από τα τρία προγράμματα στήριξης τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Η Ελλάδα βγήκε επίσης στις αγορές για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια τον περασμένο Ιούλιο και σχεδιάζει νέες εκδόσεις πριν το τέλος του προγράμματος. Τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε. ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στο να βάλει υπό έλεγχο τα οικονομικά της.

Μεταξύ των funds που έχουν αυξήσει την έκθεση τους στην Ελλάδα πρόσφατα είναι το VR Capital με έδρα Λονδίνο και Νέα Υόρκη, το οποίο ειδικεύεται σε προβληματικά πάγια, αναφέρει μια πηγή. Παράλληλα, η Autonomy Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη και περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους $5 δισ. έχει αυξήσει την έκθεση της στον ελληνικό χρηματοοικονομικό κλάδο.

H Brevan Howard, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge funds της Ευρώπης, επιδιώκει να αντλήσει αρχικά 500 εκατομμύρια δολάρια για ένα real-estate fund και ένα fund μετοχών στην Ελλάδα. Θα προσλάβει μια ομάδα περίπου 9 ή 10 επαγγελματιών στις επενδύσεις στην Αθήνα, οι οποίοι θα αυξηθούν μέχρι και τους 18 έως το τέλος του επόμενου έτους.

"Στην Ελλάδα για πολύ καιρό ήταν αδύνατο να επενδύσει κανείς για διαρθρωτικούς λόγους", δήλωσε ο ιδρυτικός εταίρος της Brevan Trifon Natsis, ο οποίος θα διαχειρίζεται και τα δύο funds.

"Στους πρακτικούς λόγους, όλοι οι μεγάλοι κίνδυνοι έχουν εξαφανιστεί", είπε, αναφέροντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα "πολύ δύσκολα μέτρα" που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύει ότι περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο της ανάκαμψης  της Ελλάδας συνδέεται με αυτή της Ευρώπης.

Τα στοιχεία σχετικά με τα στοιχήματα των hedge funds σε ελληνικές μετοχές - που δείχνουν πόσο θετικά ή αρνητικά είναι - είναι σποραδικά. Ωστόσο, το ενεργητικό σε Exchange-Traded Funds που είναι εκτεθειμένα σε ελληνικές μετοχές - ένας τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν έκθεση – έχει ενισχυθεί φέτος στο επίπεδο ρεκόρ των 566 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την IHS Markit, από τα 443 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Για κάποιους, αυτές οι κινήσεις αντιπροσωπεύουν την επιστροφή των επενδυτών στην Ελλάδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, κατά την οποία τα hedge funds στοιχημάτιζαν κατά των ομολόγων της χώρας και τα αγόραζαν αργότερα σε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Μερικοί managers αποκόμισαν μεγάλα κέρδη το 2012, όταν η χώρα πλήρωσε ομολογιούχους που είχαν απορρίψει την ανταλλαγή χρεών, αφού προηγουμένως είχε πει ότι δεν θα τους πλήρωνε. Πολλοί άλλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όταν η χώρα αναδιάρθρωσε το χρέος της.

Τα δάνεια είναι μεταξύ των πεδίων που προσελκύουν την προσοχή. "Παρατηρούμε βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, είτε από hedge funds, είτε από άλλα funds" αναφέρει ο Μάριος Κολιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal και πρώην αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως σημειώνει η WSJ, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΚΤ.

Ένα ακόμη σημάδι αυξημένου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, προέρχεται από το βρετανικό hedge fund Chenavari, το οποίο συμβάλει στη χρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών που αγοράζουν πλοία και θεωρεί δελεαστικές τις πολύ χαμηλές τιμές. "Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο υποτιμημένες οικονομίες" δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Chenavari, Loic Fery.

Ωστόσο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να ενισχύεται, δεν είναι απαραίτητα ευκαιρία όλες οι επενδύσεις.

"Νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένες μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γενικεύεις ότι όλα είναι φθηνά", αναφέρει ο Natsis της Brevan ο οποίος μαζί με τον συνιδρυτή Alan Howard, θα επενδύσουν "σημαντικό" προσωπικό ποσό στα νέα funds. "Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ανακάμψει στα επίπεδα προ της κρίσης. Είναι τα πράγματα κάτω από το ραντάρ, οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είναι πολύ φτηνές".

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ   Capital.gr

Σχόλια